Moeten de voetjes in de draagdoek en/of draagzak of juist eruit?
Zo snel mogelijk buiten de draagdoek en/of draagzak.
Alleen als de beentjes echt nog helemaal ‘vast-dicht’ zitten niet, dan kan je de lexi-twist gebruiken met de draagdoek.
Meestal duurt het ‘vast-dicht-zitten’ maar een paar dagen na de geboorte.
Wanneer mogen kindjes in een DRAAGDOEK op de rug?
Met de knoop de Rucksack kan je rugdragen met een draagdoek. Zeker de knoop goed, dan weet je zeker dat alles op zijn plek blijft zitten.
Deze knoop mag vanaf geboorte of je dat gelijk wil is natuurlijk aan jou. Liever heb je je pasgeboren baby in het zicht op je buik.
Zo kan je elkaar leren kennen, bekijken en alle geluidjes plaatsen en er op reageren.
Liefst ga je niet zelf aan de slag met het naar je rugbrengen van je baby, raadpleeg een draagconsulente.
Waarom mogen kindjes in een DRAAGZAK pas op de rug als ze kunnen zitten?
Dit mag zwart/wit gezien als ze zelfstandig van lig naar zit kunnen. Maar misschien kan jou kindje dat (nog) niet. Dit lees je ook in mijn uitgebreide blog over rugdragen met een draagzak. Heb je een gezonde baby, dan kan je het beste nog even wachten tot jou baby er geheel klaar voor is. De ene baby doet dit sneller dan de andere 😉. Mocht er iets (medisch) aan de hand zijn, neem dan contact op met een draagconsulente en laat die meekijken en kijk samen naar de mogelijkheden.
Wanneer moet ik een insert gebruiken?
Eigenlijk is het juiste antwoord hierop, liever niet. Jij draagt toch ook geen te grote schoenen met meerdere zooltjes erin? En dat doe je bij je grootste schat, je baby, dan ook liever niet. Dit leg ik verder helemaal uit in mijn blog, waarom liever geen insert in een draagzak.
Wat trek je je kindje aan in de draagdoek of draagzak?
Wat is het eerste wat je te binnen schiet? Volg je gevoel, als jij het warmt hebt en je kindje draagt, dan hou je al rekening met jullie warmte. Als het wat kouder wordt doe je een laagje meer aan. En zo ga je door. Werk met laagjes. Ben jij een koukleum? Dan is het handiger om je kindje dichtbij je te dragen met een vest over jou heen. Dan kan je afwisselen, met warmte en koelte. De draagdoek of draagzak mag je zien als een extra laagje.
Wil je meer weten lees gerust verder Wat doe je je kindje aan in een draagdoek of drager.
Dragen met koorts. mag dat?
Ja, je mag dragen als je kindje koorts heeft. Je moet wel zorgen dat je kindje de warmte kwijt kan en daarmee tegelijkertijd niet teveel afkoelt.
Hoelang mag ik mijn kindje dragen?
24/7 dat heb je tijdens je zwangerschap ook gedaan. Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Zolang jullie het overdag! beide fijn vinden. Dragen als jij slaapt mag niet. Als jij even denkt, ik wil even niet, is dat prima. Als je kindje graag wat meer van de wereld wil zien is dat ook prima. Als je kindje alleen maar bij jou wil slapen, ook goed. Een baby kan je niet verwennen, wel laten gewennen. Maar bij dat laatste ben je er zelf bij. Ook hier weer, volg je gevoel.
Wanneer mag welke knoop?
Is jou baby net geboren en heb je een geweven draagdoek, dan is de Front Wrap Cross Carry (FWCC) voor jou dé knoop.
Heb je een rekbare draagdoek? Dan mag je de Pocket Wrap Cross Carry (PWCC) gebruiken. Daarna zijn er nog veel meer knopen die je kan gebruiken, zowel voor op je buik als op je rug.
Wanneer mag ik een andere knoop gaan gebruiken, ik knoop nu de FWCC?
Dat ligt geheel aan de ontwikkeling van je baby. Hoe is de rompbalans? Kan jou baby al zelfstandig van lig naar zit? Heb je een gezonde baby, dan kan je waarschijnlijk sneller door naar een volgende knoop. Heupdragen of rugdragen, wat jou voorkeur heeft. Mocht er iets (medisch) aan de hand zijn, neem dan contact op met een draagconsulente en laat die meekijken en kijk samen naar de mogelijkheden voor jullie.
Is baby er helemaal klaar voor? Dan gaat er een hele wereld aan knopen voor je open. Welke dan voor jou het prettigste is, is een kwestie van uitproberen.
Wanneer mag ik een andere knoop gaan gebruiken, ik knoop nu met de Ruck?
De Ruck is een enkellaagse rugknoop. Een meerlaagse knoop mag zwart/wit gezien als ze zelfstandig van lig naar zit kunnen. Maar misschien kan jou kindje dat (nog) niet. Heb je een gezonde baby, dan kan je het beste nog even wachten tot jou baby er geheel klaar voor is. De ene baby doet dit sneller dan de andere 😉. Mocht er iets (medisch) aan de hand zijn, neem dan contact op met een draagconsulente en laat die meekijken en kijk samen naar de mogelijkheden voor jullie.
Is baby er helemaal klaar voor? Dan gaat er een hele wereld aan knopen voor je open. Welke dan voor jou het prettigste is, is een kwestie van uitproberen.
Op de doos staat vanaf geboorte, maar mijn baby zit niet goed.
Iedere baby is uniek en word geboren met een eigen gewicht, breedte en lengte. Draagzakken worden gemaakt voor de gemiddelde mens…. Draagzakken worden getest vanaf een bepaald gewicht, dat zegt iets over wat een draagzak aan kan qua gewicht. Het zegt niets over de pasvorm en of jou pasgeboren baby er al gelijk in past. Dat gaat op broekmaat en volume van je baby.
Op de doos staat dat het past tot 20 kg, maar mijn kindje word niet (goed) ondersteund.
Draagzakken worden getest tot een bepaald gewicht. Dat zegt iets over wat een draagzak aan kan. Het zegt helaas niets over de pasvorm en hoelang jou kindje erin past. Heb jij een smal, klein en lichtgewicht kindje? Dan kan het zo maar zijn dat je langer kan doen met je draagzak dan je buurvrouw of vriendin. Die een breed, lang en zwaarder kindje heeft.
Moet ik mijn draagdoek wassen voor gebruik?
Het liefste wel. Zo fixeer je de draden van de draagdoek haal de laatste chemische verpakkingsmaterialen eruit. Wel zo fris en zo geef je ook je eigen geur aan de draagdoek, een mooi herkenningspunt voor je kindje.
Hoe kan ik het beste mijn doek wassen en drogen?
Op het waslabel van je draagdoek staat een wasinstructie. Volg deze! Dit label is met zorg gemaakt. Persoonlijk doe ik een draagdoek niet in de droger. Hang je draagdoek (afhankelijk van de samenstelling van je draagdoek) als een harmonica over een wasrek en wacht tot de draagdoek droog is.
Hoe krijg ik mijn draagdoek zacht?
Dragen, dragen, dragen, heel veel mee dragen. Dat is de beste manier, maar soms wil je dat het net iets sneller gaat dan dat. Je kan er dan zeker een nachtje op slapen, even tussen je molton en je hoeslaken leggen en laat de warmte van je lichaam die nacht(en) de rest doen. Door de warmte worden de vezels soepeler. Zoek je nog meer tips, lees dan verder Zacht maken van je draagdoek
Welke draagzak raden jullie mij aan?
Een draagzak is persoonlijk, welke het beste bij jou past ligt aan je figuur en pasvorm van de draagzak. Vergelijk het maar met een paar schoenen of een jas. Wat bij de een heel mooi aansluit, hoeft bij de ander helemaal niet lekker te zitten. Het beste advies wat je hierbij kan krijgen is: Ga Passen! Waarom? Lees dan verder, Draagzak kiezen
Moet ik de draagzak verkleinen? En hoe?
Als de draagzak niet past, kan je deze het beste even wegleggen totdat deze bij de juiste broekmaat wel gaat passen. Vergelijk het maar met een paar te grote schoenen, die zitten jou waarschijnlijk ook niet lekker. Een te grote draagzak geeft overspreiding bij je kindje. Hierdoor kunnen de beentjes niet vrij bewegen en kan het gaan knellen in de knieholtes. Het is een gegeven, een draagzak groeit je kindje in qua broekmaat en daarna weer uit.
Als je een draagzak gaat verkleinen geef je een bepaalde druk op de naden waar de draagzak niet op getest is. Hierdoor kan er schade ontstaan die je niet altijd ziet. Een draagzak bestaat uit meerdere lagen en hierdoor is de binnenkant is niet zichtbaar. Als je een verklein aanpassing doet, wil dat niet zeggen dat het geen gevolgen heeft.
Kan ik mijn peuter wel dragen in een katoenen draagdoek?
Ja zeker, als je een draagdoek goed knoopt kan jou peuter met gemak in een katoenen draagdoek. Het enige waar je wel op mag letten is dat een draagdoek niet gaat snijden voor jou. Mocht het voor jou minder comfortabel (gaan) zitten, dan kan je altijd kijken naar een draagdoek met een blend of dikkere weving.
Welke blends zijn er?
Katoen. Wol. Zijde. Hennep. Gekamd katoen. Gecombineerd katoen. Linnen. Merino wol. Cashmere. Gekamd katoen. Banaan. Ananas. Repreve. Tencel. Tussah zijde. Mulberry zijde. Bamboe. En nog veel meer
Welke maten draagdoeken zijn er ?
1 2.1m – 2.3m
2 2.6m – 2.7m
3 3.1m – 3.2m
4 3.6m – 3.7m
5 4.1m – 4.2m
6 4.5m – 4.7m
7 5.1m – 5.5m
8 5.7m – 6m
9 6.5m
10 Op aanvraag bij de draagdoekenmerken
Lees meer over draagdoekenmaten
Welke maten ringslings zijn er ?
Ringsling maat S 1.7m – 1.9m
Ringsling maat M 1.9m – 2m
Ringsling maat L 2m – 2.2m