Draagzakken, Charlotte eronder, rugdragen met een draagzak

Rugdragen met een draagzak

Waarom liever niet rugdragen met een draagzak als je kindje nog niet zelf kan gaan zitten?

Dragen kan vanaf geboorte en dat is juist wat baby’s en kersverse ouders nodig hebben. Heerlijk dichtbij, op je buik, ín het zicht. Je hebt je handen vrij en het is heerlijk om de hele dag te kunnen knuffelen met je baby. Op enig moment, en geloof me die komt er, is het handig, verstandig, fijner, situatie afhankelijk, praktischer dat je baby naar je rug verhuisd.

Met een draagdoek mag dit vanaf dag 1 al (of je dit al wil, kan of verstandig is, is weer situatie afhankelijk). Dit heeft te maken met de hoogte en de plaatsing van de baby op je rug. De baby kijkt met je mee over je schouder en de draagdoek zit in zijn geheel om de baby en jou heen. De baby zit nog steeds met ondersteuning op je rug en in een natuurlijke bolling met zijn/haar rug.

Bij een draagzak is dat anders. Een draagzak draag je lager op je rug en zit je baby net op het holle deel van je rug en wordt daarmee in een hollere houding geforceerd. Tevens kan de tailleband op enig moment niet hoger bij jou, want dan zitten (zéker bij de dames) de borsten in de weg. En om nu een tailleband over je borsten te hebben, lijkt mij niet wenselijk, zeker niet als je nog borstvoeding mag geven. De schouderbanden kunnen vaak niet smal genoeg aangespand worden en daardoor loop je kans dat er ruimte over blijft waardoor je baby naar de zijkant kan schuiven.

De meeste draagzakken hebben open zijkanten. Zéker de half buckle’s en de meh dai’s. Die maak je vast onder de billen en daarmee geven zij geen directe steun aan de zijkant. Zodra de baby slaapt/in slaap valt zijn alle spieren ontspannen en zal het ruggetje nog boller worden. Hierdoor zakt de baby iets in. Omdat er geen directe steun zit aan de zijkant kan een niet goed ondersteunde en onvoldoende ontwikkelde baby verdwijnen/wegzakken in een draagzak. Baby’s die nog niet zelfstandig van lig naar zit kunnen, kunnen zich nog niet zelf corrigeren Zelfs in het ergste geval er tussendoor kunnen glijden/schuiven.

Het naar je rugbrengen van je baby gaat gepaard met schokken en grovere bewegingen. Dat moet de rug en nek van je baby wel kúnnen opvangen.

Daarom geven wij, als draagconsulenten, altijd aan dat je baby zelfstandig van lig naar zit moet kunnen. Dan zijn de benodigde rugspieren goed genoeg ontwikkeld en sterk genoeg om dit aan te kunnen.

Er zijn natuurlijk altijd situaties waarin een baby of groter kindje niet zelfstandig van lig naar zit zal of kan gaan. Elk kindje heeft zijn eigen ontwikkeling. Ook hier zijn mogelijkheden, bespreek die altijd met een draagconsulente. Ik kijk en denk graag met je mee.

Wil jij leren rugdragen met je kindje?

You cannot copy content of this page