Knoopwijzen voor zwangere consult

Zwanger zijn is topsport. De één gaat er fluitend doorheen, de ander heeft kwaal na kwaal. Ben jij zwanger, kan je groeiende buik wel wat hulp gebruiken?

Loop je (te)veel voorover doet dat iets met je ademhaling.
Heb je een lange geweven draagdoek die nu even wat liefde kan gebruiken?
Laten we samen je groeiende buik ondersteunen met behulp van je draagdoek.

Er zijn 6 verschillende knopen die door je piek-belastings-momenten heen kunnen helpen. Ze ondersteunen je groeiende buik, helpen je in een juiste rechtere houding. Het neemt geen spierkracht over, niets word lui. 

We geven bij elke knoop je voors- en tegens aan. Je ontvangt een mooie fototutorial als geheugensteuntje.
Als draagconsulente kan ik je al ín je zwangerschap op weg helpen:

 • #knoopwijzenvoorzwangeren, hierbij leer je 6 verschillende knopen aan die je groeiende zware zwangere buik op een verantwoorde manier ondersteund met een geweven draagdoek. Je ondersteunt je buik, worden je spieren niet lui, is het minder belastend voor je banden en heb je meer lucht door de actieve houding (je gaat niet meer waggelen).
 • #manierenvandragen Er zijn zo veel verschillende draagmethodes dat ik je graag wegwjis maak in de draagwereld. We nemen alle verschillende opties door en die ga je allemaal voelen, proberen en ervaren. Zo maak jij een juiste keuze over wat er bij jou past.
 • #draagdoek Je al leren hoe je je kleine in een draagdoek op je buik knoopt. Als je kleine geboren is, kan jij al gelijk knopen en zo heerlijk genieten van huid op huid en je handen vrij hebben. (wel in acht neming van je eigen rust)

Verschillende opties zijn hierin mogelijk, bij jou thuis of online, die keuze is aan jou.

Ondersteuning zwangere buik en bekken

Zwangere buikknopen met logo en paspop

Wat is het eigenlijk? In Duitsland zijn er door het Fortbildungs- und Trainingszentrum Babytragen (FTZB) te Mainz een zestal knopen (met een geweven draagdoek) ontwikkeld. Dit is een samenwerking geweest tussen (bekken)fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gynaecologen en verloskundigen. Als je zwanger bent en je buik alleen maar groeit neemt het gewicht toe en je mobiliteit af.

Deze knoopwijzen zijn speciaal ontwikkeld om het veranderde lichaam van de zwangere te ondersteunen. Vooral tijdens de piek-belasting-momenten, bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Bij het ondersteunen van de groeiende buik richten de knopen zich op de wervelkolom, in combinatie met het bekken, de houding te corrigeren. Je gaat rechterop staan, makkelijker ademhalen en je beter voort bewegen. Denk eens aan die zwangere met een hand in de rug om maar te kunnen voortbewegen/waggelen. Of een zwangere die naar adem hapt omdat ze te ver voorovergebogen zit en staat. Dit alles kan je ondervangen door een draagdoek te gebruiken om je te ondersteunen.

Knoopwijze voor zwangeren. Hier kun je mooi zien wat het knopen met je lichaam doet, het staat rechterop met hulp van de draagdoek. bron: reliva.in/posture-in-pregnancy-dos-n-donts
Knoopwijze voor zwangeren. Hier kun je mooi zien wat het knopen met je lichaam doet

Het is natuurlijk helemaal aan jou of je hiervan gebruik wil maken, maar het kan je zeker verlichting geven. Het zet je lichaam recht(er) op en daardoor kan je ook makkelijker en beter ademhalen. Wat je een mooie verlichting geeft om de dag door te komen.

Knoopwijze voor zwangere

Ben je rond de 22-30 weken zwanger en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Heb je al een lange draagdoek en ligt deze nu te wachten op je buikbaby? Tijdens de knoopwijze voor zwangere consult leg ik je alle 6 de knopen uit. Het consult duurt ongeveer 1,5u en we nemen tussendoor meerdere momenten om te zitten en door te nemen wat we net geleerd hebben. We overhaasten niets. Naderhand ontvang je van mij een mooie foto-documentatie om bij je te houden en om elke keer de lekkerste knoop voor jou en die dag/dat moment te vinden. We hebben een lange doek nodig, liefst een maat 7 of 8.

Heb je nog geen draagdoek dan mag je er een van mij gebruiken en eventueel daarna huren (tegen aangepast tarief i.v.m. de langere huurperiode).

Let op:

 • Ben je onder behandeling van een (bekken)fysiotherapeut, overleg dan eerst even met hen. Hebben zij vragen hierover, laat ze dan zeker contact opnemen met mij.
 • Ben je al bekend met klachten? Laat ze me weten, dan kunnen we hier rekening mee houden.

Deze knoopwijze is tevens een mooie manier om je draagdoek te gebruiken en tijdens je zwangerschap zacht(er) te maken/ te houden voor je buikbaby.

Ook leuk om aan een zwangere cadeau te geven

 • Locatie: bij jou thuis
 • Duur: 1½ uur, Duo 1½ tot 2 uur
 • Kosten: € 70,00 per persoon excl. reiskosten
 • Draagconsult tarieven en Reiskosten
 • Parkeerkosten indien van toepassing
 • Onder Huren kun je zien welke lange draagdoeken ik aanbiedt.
 • Wil je een afspraak maken, neem dan contact met me op.
 • This consultation is also possible in English

Review van Madelon Huisman: Heel fijn en duidelijk consult van Charlotte gehad. Ze legt het heel geduldig uit. De 6 knopen waren ook veel minder moeilijk dan ik van tevoren had gedacht. Ik voelde meteen verschil in ondersteuning. Echt een aanrader dus. 

Review van Heleen: Geen foto’s want die staan nog op de camera, maar yay voor doekensteun! Doordat ik niet compleet uitgeput was van alleen lopen heb ik zelfs dochterlief even op mijn rug kunnen dragen! En 0 rugpijn of bekkenpijn. (Heleen heeft de knoopwijze voor de zwangere buik bij mij geleerd)

You cannot copy content of this page