Opleiding en ontwikkeling

Ontwikkelingen 

Vaders en dragen
Een hele intense scholingsdag over het dragen van vaders. Wat is er anders aan het dragen voor vaders? Wat zijn de grootste verschillen tussen moeders (vrouwen) en vaders (mannen)? Het was een hele leerzame dag met heel veel inzichten. En al die inzichten heb ik beschreven in een blog., want het is teveel voor dit stukje. Alle inzichten en informatie gaan wel mee met mijn consulten.

Dragen met Pijn
November 2022 Als draagconsulent weet je dat ieder consult uniek is. Soms krijg je te maken met specifieke wensen, bijzondere situaties of omstandigheden die het consult net wat meer uitdaging geven. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de ouder(s) te maken heeft met (chronische) pijn. Kan dat eigenlijk wel? En is het altijd mogelijk? En wanneer besluit je als draagconsulent dat een oplossing wellicht niet het beste, maar wel ‘goed genoeg’ is?

In deze masterclass kom je er achter waar je voor, tijdens en na je draagconsult op moet letten met betrekking tot pijnklachten en beperkingen. We gaan kijken naar aanpassingen in de welbekende technieken, we gaan onderzoeken hoe we van onze omgeving gebruik kunnen maken en waar je qua hulpmiddelen tegen aan kan lopen. Er is aandacht voor veiligheid, bruikbaarheid en buiten de gebaande paden denken. En natuurlijk het antwoord op de belangrijkste vraag, is dragen echt voor iedereen?

Rugdragen/Peuters en kleuters met beperkingen
Oktober 2022 Rugdragen met een peuter of kleuter kan prima in een draagzak of draagdoek. Maar als er meer is waar we rekening mee mogen houden? Een beperking van de peuter of kleuter, hoe ga je dan te werk en hoe breng je deze groep verantwoord op je rug? Welke knoopwijze is geschikt en welke aanpassingen zijn er mogelijk en nodig. We duiken de specifieke casuïstiek goed in.

Dragen en het belang van communicatie
Maart 2022 Positief en afgestemd communiceren met baby’s is van groot belang voor hun ontwikkeling. Door goede afstemming op deze doelgroep kunnen zij hun emoties blijven reguleren, wordt (overspoelende) stress voorkomen en kan het kind zich daardoor blijven ontwikkelen. Ook als draagconsulent wil je ouders vertellen over het algemene zin van communiceren maar vooral ook het concrete belang, bijvoorbeeld tijdens het omdoen van een draagdoek!

Masterclass Soft Structured Carriers
Juli 2021 geef ik deze masterclass. Omschrijving vanuit Liefdevol Dragen: op veler (!) verzoek, de masterclass Soft Structured Carriers – haal álles uit je drager. Een ergonomische draagzak is in de basis een rugpand met schouderbanden en (meestal) een heupband -of was het nou tailleband?-  die je nog even moet vastmaken en dan is het klaar! Maar er zijn zo enorm veel soorten met allemaal eigen gespen, touwtjes, ringen, klittenband, banden en andere features, dat zelfs consulenten soms even niet meer weten waar te beginnen. In deze masterclass, gegeven door Charlotte Stolker van Dragen geeft Plezier, gaan we diep in op de materie omtrent de ergonomische dragers.
Ik geef ze nu zelf onder de naam Verdiepingsclass Draagzakken.

Masterclass Dragen met Overgewicht
Juni 2021 Als draagconsulent weet je dat ieder consult uniek is. Soms krijg je te maken met specifieke wensen, bijzondere situaties of omstandigheden die het consult net wat meer uitdaging geven. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de klant te maken heeft met overgewicht. En hoewel dat geen reden is waarom iemand niet zouden kunnen dragen, want er is altijd een passende oplossing, brengt het vaak wel extra aandachtspunten met zich mee.

Tijdens de masterclass Dragen met overgewicht leer je hier alles over! Zo leer je welke valkuilen er zijn bij verschillende technieken  tot materiaalinzet, beroepshouding en het sociale netwerk. Kortom: een unieke en waardevolle verdieping van je werk als draagconsulent.

Iedereen kan dragen! Hoe zet je bijvoorbeeld je taalgebruik in zodat iedereen zich prettig voelt, zonder krampachtig te zijn!? Hoe kun jij met je materiaal inzetten/aanpassen op de situatie en leer dat jouw fysieke omvang niet interessant is voor de klant om zich comfortabel te voelen in het consult. Kortom: denken in oplossingen en mogelijkheden.

Prikkelbaby
In februari & maart 2021 heb ik de online opleiding Prikkelbaby gevolgd, omschrijving vanaf de website:
Dé online cursus voor aanstaande en jonge ouders.
Prikkels zijn er altijd en overal. De hele dag komen de prikkels vanuit onszelf en onze omgeving ons lijf binnen. En de hele dag zijn onze hersenen bezig met het filteren en verwerken hiervan. 
Door het filteren van de prikkels zijn wij bijvoorbeeld in staat een goed gesprek met elkaar te voeren, zonder dat we er de hele tijd aan herinnerd worden dat het licht aan is of dat de radio op de achtergrond aan staat. Het helpt ons te focussen op dat wat belangrijk is en wat er even niet toe doet te negeren.
Voor baby’s geldt dit niet. Een baby kan prikkels veel minder goed filteren en er op reageren. Daarnaast is een baby letterlijk minder goed in staat om bijvoorbeeld prikkels uit de weg te gaan. Daardoor raken ze erg snel overprikkeld en dat kan resulteren in onrust, verandering in slapen en huilen. Dit betekent dat een kleintje jou als ouders altijd nodig heeft!
Door de signalen van een baby te herkennen en te weten wat deze betekenen kun je veel beter inspelen op de behoeften van jouw kleintje.

Masterclass Fancy Finishes
In September 2020 volgde ik deze masterclass. Omschrijving vanuit Liefdevol Dragen: Fancy finishes, het is razend populair.  Gewoon een dubbele knoop is voor veel dragende mensen niet meer voldoende. Ze willen een candycane chestbelt, salt water, knotless of ring finish. Er is enorm veel te doen rondom alle manieren van afknopen of anders inzetten van materialen als een sling ring.

Tijdens deze masterclass leren deelnemers een sterke basis over deze manieren van afknopen, ook wel fancy finishes genoemd.
Er is uitgebreide aandacht voor veiligheid. Een belangrijk aandachtspunt bij het dragen, zeker wanneer je aanpassingen gaat maken op een techniek.
Maar ook is er aandacht voor de “nut” van het anders afknopen. Naast dat het er erg mooi uit kan zien, kan het ook absoluut een functie hebben.

Masterclass Slapen & Huilen
Februari 2020 volgde ik bij Liefdevol Dragen de masterclass/bijscholing Slapen & Huilen voor kraamverzorgende. Hierin gaan we dieper in op de biologische en oer-instincten van een pasgeboren baby tot ongeveer 3 maanden en de noodzaak  van het veilig (samen) slapen met je baby en het huilen van een baby.

Masterclass Dragen met Hulpmiddelen
November 2019 volgde ik deze masterclass. Omschrijving vanuit Liefdevol Dragen: Een zeer uitgebreide masterclass over het dragen met hulpmiddelen wanneer sprake is van heupdysplasie, heupluxatie of een klompvoetje. Want wat is de theoretische kennis hierachter welke je nodig hebt als draagconsulent? Welke behandelmethodes bestaan er en hoe werkt dit in de praktijk met het dragen? Denk bijvoorbeeld aan spreidmiddelen of een gegipst beentje.

Zwangere buikknopen volgens FTZB
In november 2017 heb ik de specialisatie zwangere buikknopen volgens de FTZB gevolgd. Hierin leer je om je draagdoek te gebruiken als ondersteuning tijdens de piekbelastingmomenten in de loop van je zwangerschap. Er zit heel veel theorie bij over het vrouwelijk lichaam en waar je precies op moet letten en rekening mee moet houden. Waarom en wanneer je wel of niet deze ondersteuning gebruikt. Heb je interesse neem dan contact met me op.

Rugdragen met Jonge Baby’s
Op 8 oktober 2017 heb ik bij Instituut voor Hechting de scholingsdag Rugdragen met jonge baby’s gevolgd. Deze dag heeft heel veel nieuwe inzichten en mogelijkheden gegeven.
Naast het rugdragen met een draagdoek is het met sommige draagzakken ook mogelijk om je jonge baby (daar waar nodig en verstandig) op je rug te dragen. Als je dit graag wil, neem dan contact met me op.

Opleidingen  

De opleidingen en scholing die ik heb gevolgd zijn allemaal van Die Trageschule®. Deze opleiding is gevestigd in Dresden, maar ook in Nederland kun je deze opleidingen en trainingen volgen.

Basisopleiding (december 2014)
Tijdens de basisopleiding leer je hoe je goed en veilig een draagdoek knoopt bij jezelf. Ook leer je de fijne kneepjes over het gebruik van allerlei andere dragers, zoals draagzakken en ringslings. Daarnaast train je hoe je aan anderen kunt leren een baby, peuter of kleuter goed en veilig te dragen. Dit kunnen (aanstaande) ouders of grootouders zijn, of wie maar wil leren een draagdoek te gebruiken.

Opleiding voor gevorderden (april 2015)
Bij de opleiding voor gevorderden ga je iets dieper in op alle onderdelen van het dragen en leer je hoe je iets oudere kinderen goed op je rug kunt dragen. Ook deze opleiding besteedt zowel aandacht aan draagdoeken als aan draagzakken en ringslings. Binnen deze opleiding is ook aandacht voor speciale situaties, zoals:

  • te vroeg geboren baby’s,
  • kindjes die extra zorg nodig hebben of die een beperking hebben, zoals Downsyndroom, spieren die nog niet optimaal werken, klompvoetjes, epilepsie of kinderen die vanwege heupdysplasie een spreidbroek hebben.
Die Trageschule®

Certificering draagconsulent (oktober 2016)
Tijdens de certificering bedenk je een onderwerp dat dicht bij jezelf ligt en dat te maken heeft met het dragen van baby’s of grotere kinderen. Dit ga je zover mogelijk onderzoeken en uitdiepen. Hierbij kom je jezelf behoorlijk tegen; je komt tot in de kern bij de betekenis van het dragen voor jou.

Iedereen die gecertificeerd wil worden geeft hierover een presentatie aan de medecursisten; in mijn geval was dit dus ook nog eens in het Engels.
Al met al een emotioneel, gevoelig, mooi en leerzaam proces.
En: ik ben nu gecertificeerd draagconsulent!

Lid van de Vereniging van Draagconsulenten

Omdat ik het belangrijk vind om mijn kennis op peil te houden ben ik lid van de Vereniging van Draagconsulenten. Zo blijf ik mijn kennis verdiepen en verbreden.
Per jaar volg ik 3 à 4 scholingsdagen, bijvoorbeeld over:

  • prematuur dragen;
  • adoptie en hechting;
  • heupdysplasie;
  • fabricage van draagdoeken: van welk materiaal worden ze gemaakt en waarmee worden ze gekleurd?

Intervisie
Eens per jaar houden we intervisie met collega’s. We bespreken en oefenen knopen en nemen enkele draagzakken onder de loep. Voor- en nadelen en onze eigen ervaringen passeren de revue. Wanneer gebruik je welke draagzak? Hoe stel je alles iedere keer het beste af voor de ouders?
Ook hebben we productdagen. Een vertegenwoordiger, bijvoorbeeld van een merk gespecialiseerd in babydragers (draagdoeken, draagzakken, ringslings…) komt naar ons toe om te laten zien wat dit merk te bieden heeft.

Logo vereniging van draagconsulenten. Een ouder die het kindje vast houd in paars en blauw kleuren

Scholingscommissie
Ik ben lid van de Scholingscommissie, sinds juli 2019 zelfs voorzitter. De Scholingscommissie is verantwoordelijk voor de inhoud van de scholingsdagen en voor het bijhouden van alle eisen waar de leden – wij zelf dus ook – aan moeten voldoen.
Per 1 januari 2020 is er een einde gekomen aan mijn werkzaamheden bij de Scholingscommisie. 

Kascommissie
Voor het boekjaar 2020 & 2021 ben ik onderdeel van de Kascommissie van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Wij controleren de financiële gegevens van de VDC en stellen kritische vragen.

PR Commissie
In deze commissie doe hou ik de agenda bij. Welke beurzen staan we als VDC en welke draag-collega’s hebben een inloop-moment. Wanneer hebben de draagscholen een opleiding. Dat mag ik allemaal bijhouden en verwerken in onze website.
Eind maart 2022 over gestapt naar een andere Commissie

Accreditatie Commissie
Maart 2022: Aan welke regels moeten onze leden voldoen. Zijn ze genoeg geschoold met onze scholingsdagen. En welke externe scholingen hebben zij gevolgd dit jaar. Maar ook niet onbelangrijk: Voldoen de draagscholen ook aan alle belangrijke en duidelijke voorwaarden. Dit word allemaal meegenomen in deze Commissie. Hier zit ik echt op mijn plek met mijn jaren lange kennis en kunde.
Eind dec. 2022 helaas afscheid moeten nemen van deze Commissie ivm het geven van mijn Verdiepingsclass