Inserts voor in draagzakken

Waarom liever geen insert in een draagzak

Dragen, we vinden het heerlijk! En we doen het graag zo lang mogelijk. Van geboorte tot ver in de kleutertijd. Met een geweven draagdoek kan je dit gemakkelijk doen. Helaas is dat met een draagzak niet zo. Je kindje groeit erin en na verloop van tijd weer uit en heb je de volgende maat draagzak nodig.

Waarom kan je met een draagdoek wel zo lang door dragen en met een draagzak niet?!

Het grootste verschil zit hem in de knie-tot-knie ondersteuning. Een draagdoek wikkel je om jullie heen en pas je meteen aan op jullie en dit doe je tijdens het knopen. Daarmee heb je gelijk de juiste en passende knie-tot-knie ondersteuning die jullie op dát moment nodig hebben. Een draagzak heeft een vaste breedte en hoogte (ja, ook als deze verstelbaar is), op enig moment is je kindje deze maten ontgroeid.

Passende draagzak voor je klindje

De juiste passende maat draagzak is belangrijk voor je kindje, maar óók voor jou. Zo zorg je dat een draagzak goed op jou en je kindje aansluit en ondersteuning bied, zo heb je de beste gewichtsverdeling. De ideale gewichtsverdeling zit op je schouders, taille én rug, zo heb jíj overal de meeste steun. En je kindje van knieholte-tot-knieholte, zo heb je geen wiebelbenen langs je lijf hangen.

  • Een draagzak is te groot als deze rimpels geeft onder de billen en je deze met geen mogelijkheid weggestreken krijgt.
  • Een draagzak is te klein als deze geen ondersteuning geeft aan tenminste 2/3 van het bovenbeen.
  • Als je een te grote draagzak gaat niet langer mee als je deze koopt i.p.v. een passende draagzak.

Baby insert

Er zijn verschillende draagzakken in omloop (vooral tweedehands) die een extra hulpmiddel nodig hebben om al eerder te beginnen met dragen. Deze hulpstukken worden baby-inserts genoemd. Het voordeel voor de merken is dat ze een geheel vast rugpand kunnen maken en je daarmee de mogelijkheid geven de draagzak al eerder te gaan gebruiken.

Echter, zo’n baby-insert is een hulpstuk. Je kan het zien als een paar té grote schoenen waar je meerdere zooltjes in doet en ze dan aantrekt. Het is (te) warm, want je legt een extra laag om jou en je kindje heen. Hiermee loop je de kans op oververhitting.
De beentjes zitten veelal dan toch nog net binnen de draagzak, dat geeft extra en onnodige druk op het ruggetje en de voetjes. Als je extra druk geeft op de voetjes, trigger je ook de sta-op- en hongerreflex, waardoor je meer voeding zou willen gaan geven.
Terwijl je eigenlijk de beentjes en voetjes buiten de draagzak wil hebben voor optimale vrijheid van de benen.

Veter

Op draaggroepen komen nog wel eens deze volgende tips voorbij. Ook die hebben we als draagconsulente liever niet.
Veter: Verklein je je draagzak met een veter, kan dit je draagzak aantasten. Het gaat slijten op de plek waar de veter zit. De naden zijn hier niet op getest, dat maakt dat de garantie van de draagzak direct vervalt.  De rimpels die gemaakt worden door het verkleinen maken dat je kleine kan verdwijnen ín de draagzak waar door je kans loopt op verstikkingsgevaar, omdat de adem weg niet vrij is. Tevens kan je de ontstane rimpels nergens naartoe glad strijken, je blijft stof over houden.

Handdoek

Een opgerolde handdoek onderin de draagzak. Dit heeft hetzelfde effect als het kussentjes van de andere hierboven genoemde merken. De beentjes zitten veelal dan toch nog net binnen de draagzak, dat geeft extra en onnodige druk op het ruggetje en de voetjes. Als je extra druk geeft op de voetjes, trigger je ook de sta-op- en hongerreflex, waardoor je meer voeding zou willen gaan geven. Terwijl je eigenlijk de beentjes en voetjes buiten de draagzak wil hebben voor optimale vrijheid van de beentjes. Tevens geeft de handdoek teveel schuring op de beentjes, zeker in de zomer als je je kindje alleen een rompertje aangeeft.

Hydrofiel doek

Voor de hydrofiel doek geldt eigenlijk hetzelfde als met de handdoek, maar dan met het verschil dat er teveel inzak gevaar is. De hydrofiel doek is van zichzelf niet stevig en zakt vrij snel in elkaar.

Zoek je een passende draagzak voor jou én je kindje. Kijk dan naar de verschillende opties die er inmiddels bestaan. Vraag raad bij een draagconsulente bij jou in de buurt en ga passen! Denk aan die lekker zittende schoenen/laarzen en die geweldig passende seizoensjas.

Heel veel draagplezier, want Dragen geeft Plezier

You cannot copy content of this page