We hebben het allemaal wel eens gezien of gehoord. De maat van je draagdoek. Maar wat bedoelen we eigenlijk en hoe weet je nu precies welke maat je wilt hebben? Bedenk tijdens het kopen van een draagdoek wat je er precies mee wil gaan doen (buik, zij én/of rugdragen) en waar je de afknoop zou willen hebben. Maat 6 is de gemiddelde maat, maar ik met maat 42/44 kan er niet afknopen op mijn buik. En dat vind ik wel heel erg prettig, dat voor afknopen.
Hieronder een mooi maten overzicht:
Maat
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Van
2.1m
2.6m
3.1m
3.6m
4.1m
4.5m
5.1m
5.7m
6.5m
Op aanvraag bij de draagdoekenmerken
Tot
2.3m
2.7m
3.2m
3.7m
4.2m
4.7m
5.5m
6m
Wat kan je met welke maat draagdoek:
Maat 1 2,10-2,30 m
Maat 1 is de ultieme “korte draagdoek” of ook wel “shortie” genoemd. Hiermee knoop je bijvoorbeeld de Hip Carry met slipknot, een No Sew Ringsling (met losse ringen). Een maat 1 kan je ook als sjaal gebruiken, lekker warm maar óók handig. Je hebt altijd iets bij je om je kindje of boodschappen mee te dragen.
Maat 2 2,60-2,70 m
Maat 2 is een “korte draagdoek” of ook wel “shortie” genoemd. Hiermee knoop je bijvoorbeeld de Hip Carry, een No Sew Ringsling (met losse ringen) en de Ruck under Bottom. Een maat 2 kan je ook als sjaal gebruiken, lekker warm maar óók handig. Je hebt altijd iets bij je om je kindje of je boodschappen mee te dragen.
Maat 3 3,10-3,20 m
Maat 3 is een “korte draagdoek” of ook wel “shortie” genoemd. Hiermee kun je heupdragen, rugdragen en torsodragen. Een maat 3 kan je ook als sjaal of omslagdoek gebruiken, lekker warm voor jou maar óók handig. Je hebt altijd iets bij je om je kindje of je boodschappen mee te dragen.
Maat 4 3,60-3,70 m
Maat 4 is een fijne maat voor bijvoorbeeld de Kangaroo Carry. Bovendien kun je er ook mee heupdragen, rugdragen en torsodragen.
Maat 5 4,10-4,20 m
Je kiest voor een maat 5 als je wat smaller en kleiner bent of gewoon een kortere draagdoek wilt dan de standaard maat 6. Met maat 34 of kleiner kun je veel knoopmethodes doen, zoals bijvoorbeeld de Front Wrap Cross Carry. Heb je een grotere maat kun je ook met deze draagdoek gewoon heupdragen, buikdragen en rugdragen!
Maat 6 4,50-4,70 m (meest gebruikte lengte)
Maat 6 is de standaard maat, geschikt om alle knoopmethodes mee te doen als je kledingmaat 36 tot en met 44/46 hebt. Bij maat 34 of kleiner hou je meer doek over, deze “staarten” kun je nog een keer om je middel slaan. Veel gebruikte knopen zijn de Front Wrap Cross Carry, de Double Hammock en de Back Wrap Cross Carry.
Deze word veel gebruikt tijdens een draagdoekconsult
Maat 7 5,10-5,50 m
Vanaf kledingmaat 46 wordt er vaak een draagdoek in maat 7 gebruikt. Met een draagdoek in maat 7 kun je alle knoopmethodes doen tot en met circa maat 50. Ook kun je kiezen voor een maat 7 als een maat 6 wel zou passen, maar je specifiek op je buik wilt afknopen. Dit kan handig zijn als je veel zit: zo heb je geen knoop op je rug.
Deze word veel gebruikt tijdens een draagdoekconsult
Onderstaande maten draagdoeken zijn niet overal zomaar te verkrijgen. Als je een bericht stuurt naar een webwinkel of draagdoekenmerk kunnen zij je meer vertellen over bestellen van deze maat draagdoek. Ze helpen je graag.
Maat 8 5,70-6,00 m
Vanaf kledingmaat 52 wordt er vaak een draagdoek in maat 8 gebruikt. Met een draagdoek in maat 8 kun je alle knoopmethodes doen tot en met circa maat 56. Knoopwijzen voor de zwangere buik FTZB, DRS2S, dragen met een maatje meer….. Doordat deze draagdoek net iets langer is dan een gemiddelde draagdoek gaat het knopen net wat prettiger, ook met een maatje meer. Tevens hebben een aantal knopen net iets meer stof nodig dan andere knopen. Daar waar je een Double Hammock met gemak met een maat 6 kan doen, heeft een Double Rebozo Shoudler 2 Shoudler (DRS2S) meer stof nodig. DRS2S is gelijk ook een 3 laagse knoop i.p.v. een 2 en dan heb je meer stof nodig.
Deze draagdoek maat word hier voornamelijk gebruikt voor de Knoopwijzen voor de zwangere buik volgens de FTZB. Hiermee word je groeide zwangere buik ondersteund met een draagdoek, dit kan vooral handig zijn tijdens de piek-belasting-momenten op een dag. Met deze techniek word je ondersteund en worden je spieren niet lui.
Maat 9 6,50 m
Vanaf kledingmaat 54-56 wordt er vaak een draagdoek in maat 9 gebruikt. Met een draagdoek in maat 9 kun je alle knoopmethodes doen tot en met circa maat 60.
Het kan per merk wel verschillen in de breedte van de draagdoek en hoe schuin of met franje de punten zijn afgewerkt. Het is natuurlijk erg leuk als jullie allebei gaan dragen, soms is het niet haalbaar om een 2e draagdoek te kopen.
Maar let op als je partner langer is, maar niet breder kun je meestal dezelfde draagdoek gebruiken.
Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?