Prematuur & Dysmatuur geboren kinderen

Dit is een speciale groep kinderen en hebben een net andere benadering nodig. Ook de ouders worden hierin niet vergeten. In februari 2018 heb ik de opleiding van ZorgDragen Opleidingen gevolgd. Dit was een intensieve dag met veel herkenning, ook mijn zoon was een prematuur.

Ik heb een speciale premature/dysmature draagdoeken en een half buckle draagzak voor deze bijzondere groep kinderen. De draagdoek is de halve breedte van een normale draagdoek en de half buckle is gemakkelijk in gebruik. Deze zijn niet zonder consult te huur.

Je prematuur/dysmatuur geboren kindje bij je dragen:
Als je je kindje wil gaan dragen dan is het heel verstandig om te bespreken met de behandelende artsen van je kindje. Mochten deze behandelaren vragen/opmerkingen hebben mogen ze contact opnemen met mij. Een geweven draagdoek (niet te stug of te dik) is het prettigste voor de gevoelige huid van je kindje. Deze geweven draagdoek geeft voldoende steun aan je kindje en je kindje kan er minder makkelijk overstrekken, zoals in een rekbare draagdoek. Als je je prematuur/dysmatuur geboren kindje wil gaan dragen is het raadzaam om een draagconsulente hiervoor uit te nodigen. Er zijn aardig wat aandachtpunten waar een prematuur/dysmatuur geboren kindje meer aandacht nodig heeft.

Belangrijke disclaimer: Ga niet zomaar aan de slag met een draagzak of meh dai voor een prematuur/dysmatuur geboren baby, want ook al zou het passen, een prematuur geboren baby heeft een andere spierspanning dan een voldragen (á therme) geboren baby, de spierspanning van een prematuur/dysmatuur geboren baby is vaak aan de lage kant. Dit kan je onder andere merken bij de romp en het bekken. Daarom is het belangrijk dat je prematuur/dysmatuur geboren baby extra steun ontvangt over de gehele romp. Helaas geven de meeste dragers op de huidige markt die steun niet/onvoldoende en zijn daarom niet geschikt voor deze groep bijzondere baby’s. Bij het gebruik van een niet passende draagzak bij je prematuur/dysmatuur geboren baby kan dit verschillende problemen veroorzaken. Denk hierbij aan eventuele ademhalingsproblemen. Tijdens een draagconsult kan de consulente met je (be)kijken of de draagzak die je al hebt of graag zou willen voldoende steun geeft voor jouw prematuur/dysmatuur geboren kindje.

Dit draagconsult kan op verschillende manieren plaatsvinden. In alle rust in je eigen (t)huis of in het ziekenhuis omdat je baby nog heel even moet blijven. In het ziekenhuis is er vaak wel een aparte ruimte die we even mogen gebruiken om in alle rust te kunnen oefenen. 

We beginnen het consult door een moment te nemen om jullie verhaal te horen.

Draagpoppen

Het leren knopen met een draagdoek oefenen we met een speciale (verzwaarde, lijkend qua gewicht op dat van je eigen kindje) draagpop. Het oefenen doen we heel erg uitgebreid en stap voor stap. Alle stappen worden met rust doorgenomen en we nemen ook rustmomenten. Zodat je kindje én jij hier baad bij hebben tijdens het knopen/dragen.

Bij een prematuur/dysmatuur geboren baby is een goede ondersteuning ontzettend belangrijk. Dit om te voorkomen dat je kindje in elkaar kan zakken en eventueel problemen kan krijgen met de ademhaling. Het kan ook nog zo zijn dat je kindje nog aan lijnen van een sonde, zuurstof of een monitor ‘vast zit’. Samen nemen we het knopen zo door dat je de lijnen niet in de weg gaan zitten of dat je hiermee in de knoop komt. Hierdoor kan je tijdens de ziekenhuis opname prima leren knopen, maar ook als je al thuis bent en eventueel nog gebruik moet maken van een sonde of zuurstof. Na het oefenen van het knopen met een draagpop, gaan we aan het knopen met je kindje. We kijken of je kindje dit op dat moment aankan/stabiel en rustig genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn, maken we een vervolg afspraak.

Contact
Wil jij je premature baby gaan (leren) dragen of heb je vragen? Neem dan contact met me op voor meer informatie over een draag(doek)consult.

Naast mijn eigen ervaring, de eerdere ervaringen van de al meerdere gegeven draagconsulten, heb ik de extra scholing gevolgd over het dragen van prematuur/dysmatuur geboren kinderen, bij Zorgdragen Opleidingen.

Draagconsult

  • Locatie: bij jou thuis of in het ziekenhuis
  • Duur: Individueel 1 ½ tot 2 uur, ouderpaar 2 tot 2½ uur
  • Draagconsult tarieven en Reiskosten
  • Parkeerkosten indien van toepassing
  • Onder Huren kun je zien welke van welke merken ik draagdoeken aanbiedt.
  • Wil je een afspraak maken, neem dan contact met me op.

You cannot copy content of this page