Kun je een draagzak huren?

Dragen geeft Plezier adviseert je niet alleen hoe je je kindje kunnen dragen: je kunt ook een draagdoek of draagzak huren. Ook voor een ringsling of mei tai kun je bij mij terecht. Ik verhuur een breed assortiment, zowel qua soorten babydragers als qua merken.

Ook zonder voorafgaand draagconsult kun je een drager huren bij Dragen geeft Plezier. Stuur me dan een e-mail met je wensen.

Huur per week

Ga je op vakantie, een weekendje weg, of wil je eens een (andere) draagzak uitproberen?

Bij Dragen geeft Plezier huur je een draagzak, draagdoek of ringsling per week. Zo heb je veel vrijheid en keuzemogelijkheden. Lees van tevoren wel even de voorwaarden voor verhuur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Draagdoek: Geweven

Draagdoek-Girasol-Donau

Een geweven draagdoek is de draagdoek met de meest veelzijdige mogelijkheden. Dragen op je buik, heup en rug is ermee mogelijk.

Een geweven draagdoek neemt de vorm van jou en de baby dat gedragen word aan. Vormt als het ware om jullie heen. Met de juiste knooptechniek, geeft hij de perfecte gewichtsverdeling van de baby over het lichaam van degene die draagt. De rug en de nek van de baby worden bij juist gebruik van de knooptechniek goed ondersteund. Een geweven draagdoek kan vanaf geboorte tot aan ver in de peutertijd. De buikdraag-knoop is 1 doekbaan over de rug van de baby. Hierdoor is een geweven draagdoek (over het algemeen) een stuk koeler dan een rekbare draagdoek (hierbij zitten er meerdere doekbanen over de rug van de baby).

Draagdoek: Rekbaar

Draagdoek With a Touch of Rose Olive

Een rekbare draagdoek is gemaakt van tricot of bamboe stof. Het voordeel hiervan is dat de draagdoek heerlijk zacht is en heel fijn aanvoelt voor een pasgeboren baby. Door de soepele en comfortabele stof vormt de draagdoek zich heel makkelijk om jullie heen. Deze draagdoek kan je om doen zonder dat je baby erin zit, voorknopen. Je kan er de hele dag mee rondlopen, ook zonder baby.

Draagzak (SSC)

Draagzak-Isara

De draagzak (Soft Structure Carrier) is een baby of peuterdraagzak die al voorgevormd is, maar geen verhard rugpand heeft. Deze wordt ook wel drager of draagzak genoemd. De draagzak hoeft niet om je heen geknoopt te worden (zoals een lange rekbare of geweven draagdoek). Een draagzak bestaat uit een vierkantig rugpand, een tailleband en 2 schouderbanden bijna allemaal te bevestigen met gespen. Je hebt hierin ook nog een subgroep, half met gespen en helemaal met gespen. Sommige merken met draagzakken hebben alleen op de tailleband een gesp en dan mogen de schouderbanden nog geknoopt worden.

Met een draagzak kan je snel en vrij eenvoudig dragen. Je hebt er niet veel ervaring in babydragen voor nodig en even het doorlezen van de gebruiksaanwijzing leert je heel veel.

Er zijn aardig wat draagzakken te koop, zowel ergonomische als niet-ergonomische (helaas). Een ergonomische draagzak is voor zowel ouder en kind beter en prettiger. Het gewicht van je kindje wordt over je schouders, buik/rug en heupen verdeeld. Hierdoor merk je (bijna) niet dat je gewicht meeneemt. Bij een ergonomische draagzak heeft je kindje knie tot knie ondersteuning en een zacht rugpand waardoor de natuurlijke bolling van het ruggetje gevolgd wordt. Draagzakken met een verhard rugpand verstoren deze natuurlijke houding en hebben meestal geen heupband waardoor de beentje van je kindje naar beneden bungelen. Ook heb je bij deze draagzakken veelal de mogelijkheid om je kindje met het gezicht naar voren te dragen. Hierdoor kan je kindje zich niet afsluiten voor prikkels van buitenaf. Dit wordt dan ook sterk afgeraden (op enkele speciale situaties na). Dit zijn onderdelen van een niet-ergonomische draagzak.

Binnen de groep draagzakken heb je verschillende subgroepen. Deze zijn onder te verdelen in Babydraagzakken, Peuterdraagzakken en Kleuterdraagzakken. Een voorgevormde draagzak groeit een tijdje met je kindje mee, de draagzakken gaan van broekmaat (van je kindje) X naar broekmaat Y.  Sommige draagzakken zijn verstelbaar waardoor je er vanaf geboorte mee kan dragen tot aan het eerste jaar van je kindje (afhankelijk van hoe snel je kindje groeit en hoe lang de benen zijn).

Met een baby-insert bestaat de mogelijk om bepaalde merken draagzakken eerder te kunnen gebruiken. De insert wordt dan gebruikt om de tijd dat je kindje nog niet volledig in de draagzak past te overbruggen. Het is een oplossing, maar als draagconsulente raad ik het af. Je gaat zelf ook niet in een paar schoenen lopen die te groot zijn met extra zolen erin.

Er zijn verschillende draagzakken die verbreders aanbieden, maar daar verhoog je het rugpand helaas niet mee. Dat is wel iets om in de gaten te houden. Bij de meeste draagzakken staat vermeld tot welk gewicht deze geschikt is. Dat heeft te maken met de testen die ze ermee gedaan hebben. Het zegt niets over de knie tot knie ondersteuning die we graag willen zien.

Het dragen met een draagzak is zeer persoonlijk. Wat bij de één geweldig goed, lekker en mooi zit, kan bij en ander helemaal niet goed, mooi of lekker zitten. Het is dan ook heel belangrijk en handig dat je een draagzak past en uitprobeert voordat je tot aanschaf over gaat.

De Ringsling

Ringsling-Girasol-Azerfan

De ringsling is je grootste vijand of je grootste vriend. Het is in het begin echt even wennen met hoogte van de ringen en het aanspannen van de draagdoekenstof. Maar eenmaal goed aangeleerd is het een echt fijne manier van dragen. Een ringsling is ideaal voor de kleine stukjes en met kinderen die al graag zelf een stukje lopen maar nog niet alles. Deze ringsling is erg makkelijk mee te nemen in je tas of als sjaal. Met een ringsling draag je je kindje op je heup, erg handig met nieuws- en leergierige kindjes. Door op je heup te dragen kan je kindje gemakkelijk rondkijken. Mocht je kindje toch moe worden, kan het zijn of haar hoofdje lekker tegen je aan leggen om te slapen. De goede en juiste ondersteuning blijft bestaan op deze manier.

Een ringsling is altijd gemaakt van draagdoekenstof en draag je over 1 schouder. Het is een stuk stof variërend van minimaal 1.70 tot 2m eindigt 2 gegoten ringen. Om een ringsling te gaan gebruiken doe je de stof door de ringen en daarna aan trekken. Zo creëer je op een snelle manier een eg mooie houding voor je kindje of op je buik of op je heup. Een ringsling heeft geen lastige knooptechnieken en je kindje zit al snel in de juiste en ideale houding. Je draagt op één schouder en tegengestelde heup wordt het gewicht minder symmetrisch verdeeld. Maar omdat de stof (net als bij een draagdoek) helemaal om je heen zit, voelt een ringsling niet zwaar aan en draagt het comfortabel voor mama en kindje.

Let op: je draagt een ringsling a-symmetrisch, ouders met rug- en/of bekkenklachten en ouders die een kindje langere tijd achter elkaar willen dragen raad ik aan om te kijken naar een draagsysteem die het gewicht evenredig verdeeld over de beide schouders.

You cannot copy content of this page