Gespen Zoedeloe

Van draagdoek naar draagzak

Je hebt een liever een draagzak dan een draagdoek. Dat is helemaal prima, dragen is persoonlijk. Net als de draagzak waarmee jij zo lekker draagt.
Heb jij je favoriete draagzak al gevonden?
Sluit ie goed bij jou en je kindje aan?
Hoe is de pasvorm? En de gewichtsverdeling?
Een draagzak daar groeit je kindje in en weer uit. Deze past (helaas) niet oneindig.

Laten maken

Als je een draagdoek laat vermaken naar een draagzak, waar let je dan op?
Je begint met een goede maakster, dat ís het allerbelangrijkste. Eentje die bij jou past en naar jouw wensen luistert en die uitvoert. Maar waar kan je die dan vinden? Er is een Facebookgroep Zelf draagzak maken als je het zelf wil gaan doen. In de groepen Draagpraat, Draagliefde & van draagdoeken gemaakt vind je albums waar de maaksters in staan. Word hier lid van en kies de dame die het beste bij jou en je wensen past.

Ga jezelf aan de slag, dan zijn er echt wel een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

Naden en gespen

Het garen en de naden en gespen worden mee getest op een bepaald gewicht. Elke gewichtsklasse is weer een prijsklasse duurder. Het gewicht dat op een label van een draagzak staat, zegt dus niets over het gewicht van het kindje wat erin gedragen kan of mag worden. Maar geeft aan tot welk gewicht die betreffende draagzak, naden en gespen is getest.

gespen Zoedeloe

X Boxen

Waarom moeten er van die lelijke kruizen op een draagzak zitten? Waar dienen die dingen voor? Ze zijn er om te zorgen dat de stof langs alle kanten goed vast zit, het geeft stabiliteit aan het geheel. De druk word verdeeld over de gehele X. Mocht er ooit eens een stiksteekje knappen (om wat voor reden dan ook) zit de draagzak nog vast met de rest van de steken van de x box. Op het moment dat je een draagzak laat maken hebben de dames genoeg creativiteit om er geen kruizen maar mooie figuren van de te maken. Ik heb ze gezien, echt de meest mooie patronen. Zowel met de draagdoekprint mee als met verschillende figuren zelf bedacht en uitgewerkt. Ja zo kan en mag het ook, als alle lijnen van de stof maar goed vast zitten.

x boxen voor op een draagzak
Zoedeloe x boxen

Stof

In mijn eerdere blog, Wat maakt een draagdoek, een draagdoek? Heb ik het uitgebreid over de reden waarom je welke stof kan gebruiken. Lees die ook even door voor je aan de slag gaat.

Ruildoek foto van de verschillende materialen van draagdoekenstoffen
Foto credits Ruildoek

Patroon

Welke draagzak wil je gaan maken? Er zijn er verschillende van vaste rugpanden, naar geheel verstelbare. Niet kruizen op over je rug of juist wel. Klikken of knopen? Kijk goed naar welke voor jouw het beste is. Maak zo nodig een proefmodel. Ik heb daar zelf echt een hekel aan, maar praktijk heeft me ook geleerd dat het heel persoonlijk is. Pasvorm is zo belangrijk, wat past voor jou, voor je kind(eren), voor je partner of grootouders.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag op weg.

You cannot copy content of this page