Meerwaarde van een kinderfysiotherapeute die ook draagconsulente is.

Gastblog van Wies van Arkel, kinderfysiotherapeute én draagconsulente en Collega bij UtrechtDraagt

Sinds 2014 ben ik Master kinderfysiotherapeute, ik heb dan 8 jaar gestudeerd. In deze 8 jaar heb ik niets over het dragen van kinderen gehoord, geleerd of gezien. Toen ik zelf moeder werd in 2014 ben ik me daar toch in gaan verdiepen, omdat ik graag in het bos wandel zonder onhandige kinderwagen. Ik kocht me eerste doek en ging aan de slag. Al snel merkte ik vele voordelen en bedacht ik dat het ook een hulpmiddel zou kunnen zijn in mijn werk als kinderfysiotherapeute. Maar daarvoor wilde ik wel wat meer achtergrond hebben en besloot de cursus tot draagconsulent te volgen.

Het dragen van een baby heeft vele voordelen voor verzorger en kind. Vaak hebben ouders/verzorgers een draagmiddel thuis, bijvoorbeeld gekregen van vrienden of familie. Tijdens de behandeling van de baby met een hulpvraag vanuit de ouder/verzorger is het soms mogelijk om een draagmiddel in te zetten als onderdeel van de therapie. Het geeft me als kinderfysiotherapeut meer tools om onze behandeldoelen te kunnen bereiken.

Ga als ouder/verzorger nooit zelf puzzelen wat de mogelijkheden zijn met een draagmiddel bij een kindje met een hulpvraag, doe dit in samenspraak met de behandelend (para)medicus.

Het dragen zet ik bijvoorbeeld geregeld in bij een aspecifieke voorkeurshouding. Hierbij ligt het kind vaak met het hoofd naar één kant toe gedraaid en lukt het niet goed om de andere kant op te kijken. De oorzaak hiervan ligt mogelijk in een dysbalans in de samenwerking van de nekspieren die wordt versterkt doordat het kind steeds dezelfde kant op blijft kijken. Hierdoor krijgt het kind een vormafwijking van het achterhoofd en indien in ernstigere mate ook van het aangezicht. Vaak vindt een kind het op de buik liggen niet prettig of moeilijk, hierdoor ligt het kind lang en vaak op het achterhoofd. Door middel van dragen ligt het kind niet op het achterhoofd en kan de schedel qua vorm herstellen en traint het kind zijn hoofd en rompbalans. Therapeutisch kan soms ook asymmetrisch dragen geadviseerd worden, zoals met bijvoorbeeld een doek op de heupdragen, ringsling, meh dai, of full buckle.

Het meisje op onderstaande foto’s had een voorkeurshouding naar rechts, en zat zelfs in de ringsling nog graag naar rechts te kijken. Door haar een externe stimulatie te geven om naar links te kijken lukte dat wel, maar hier had ze zeker in het begin veel moeite mee. Maar naar verschillende oefeningen en adviezen is de voorkeurshouding niet mee aanwezig.

WowWies met ringsling om met een meisje met voorkeurshouding
WowWies met ringsling meisje met voorkeurshouding
WowWies met ringsling om met een meisje met voorkeurshouding
WowWies met ringsling meisje met voorkeurshouding

De meerwaarde van een draagconsulente die ook kinderfysiotherapeute is.

Wekelijks kom ik ook bij ouders/verzorgers om een draagconsult te geven waarbij er geen medische hulpvraag is, maar waarbij ouders/verzorgers vanuit hun zelf willen gaan dragen. Deze mensen zijn vanuit hun zelf al enthousiast of enthousiast gemaakt door mensen die dichtbij hun staan. Als kinderfysiotherapeute weet je hoe om te gaan met baby’s, kinderen en ouders/verzorgers. Sommige zijn gespannen, omdat hun kindje veel huilt, anderen denken er heel makkelijk over, en weer anderen zijn perfectionistisch. Als je veel met mensen werkt leer je ieders lerend vermogen en ontdek je snel hoe mensen het beste leren. Tijdens consulten kan ik mijn handelingen onderbouwen op basis van onderzoeken. In de fysiotherapiepraktijk ben ik praktiserend fysiotherapeut en kinderfysiotherapeut zodoende kan ik, als er medische bijzonderheden zijn bij ouder/verzorger of het babytje kijken welke alternatieven er zijn, om toch te kunnen dragen.

Als fysiotherapeute ben ik erg kritisch naar de ergonomie van de dragende. Steeds vaker kom ik mensen tegen met rugklachten. Indien men verkeerd met een ergonomische drager of draagdoek draagt kunnen rugklachten ontstaan of snel verergeren. Kleine veranderingen in de draagwijze kunnen grote gevolgen hebben. Hier ben ik dan ook extra alert op dat de drager/draagdoek ergonomisch zit bij de ouder/verzorger.

Wil je meer van mijn praktijk weten kijk dan eens op www.wowwies.nl. Voor vragen mag je mij of Wies altijd bellen, WhatsApp-en of mailen.

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

You cannot copy content of this page