Draagzakken weetjes

Als je een draagzak, ssc of meh dai hebt gekocht maak je de verpakking open en haal de draagzak eruit. Je bekijkt de draagzak uitvoerig en het volgende valt je op, wat een gespen/touwtjes/verstel mogelijkheden! Wat moet ik nu precies doen? Met deze blog hopen we je door de eerste stappen te helpen voor het buikdragen.

Ehh? Al die termen? Draagzak en “SSC” zijn overkoepelende termen. SSC staat voor: Soft Structured Carrier, dat betekent zoveel als dus een drager waar al een vorm in zit maar wel zacht is zodat deze geen invloed heeft op de natuurlijke houding van je kind, maar deze ondersteund.

De draagzak wassen

Haal de draagzak in zijn geheel uit de verpakking. Voor je hem gaat gebruiken raden we je aan om de draagzak te wassen. Door de draagzak eerst te wassen krijgt ie je eigen geur en was je alle eventuele chemische stoffen eruit. 

  • Doe alle gespen dicht/in elkaar – zo slaan de gespen niet kapot tegen het wasmachineraam;
  • Maak de banden lang, dit is handig met het drogen van de draagzak – opgerold duurt dit langer;
  • Stop de draagzak in een grote waszak en doe de drager daarin;
  • Volg altijd de was instructies van de fabrikant! Deze raden over het algemeen een maximumtemperatuur aan van 30 graden en een lage stand voor het centrifugeren;
  • Gebruik een zo neutraal mogelijk wasmiddel zonder parfum en optische bleekmiddelen;
  • Gebruik geen wasverzachter! Waarom? De naam zegt het al, het verzacht je was. Dat doet het door een  laagje om de vezels van de draden van de stof te leggen. Als deze draden te zacht of verstopt(verzadigd) worden, loopt je de kans dat de draden en band gaan verschuiven als je ermee draagt. Dat willen we niet;
  • Laat ook de draagzak aan de lucht drogen en niet in de droger. Stoffen krimpen in de warmte van de droger. Tevens kunnen niet alle materialen tegen de warmte van de droger. Dat maakt het een te groot risico. Bij voorkeur ook niet in de zon! Daardoor kan de stof verkleuren.

De draagzak omdoen

Als de draagzak droog is, doe je de heupband om je taille. We noemen het allemaal heupband, maar dat is het niet. De juiste hoogte van die band is in je taille, net onder je ribben en boven je heup bot. Dan zit je baby, kissable en visible, op kusjes hoogte en goed zichtbaar op de juiste hoogte.

Trek de tailleband goed aan. Deze mag niet omhoog kunnen lopen of omlaag zakken, maar wel comfortabel zitten.

  • Kan je nog gewoon ademhalen? Moet je de tailleband knopen?
  • Zit er een goede dubbele (eventueel platte)knoop in?
  • Zit de gesp goed dicht op alle punten?

Er zit een elastiek op de tailleband? Die hoort óm de gesp heen als je de tailleband om je heen hebt. We hebben een foto bijgevoegd zodat je kan zien wat we bedoelen. Dit elastiek is aangebracht voor extra veiligheid. Er kan altijd iets gebeuren met de gesp. En je wilt eigenlijk niet aan de optie denken, maar ook iemand anders kan de gesp open proberen te maken.

Zwarte band onder het veiligheidselastiek
elastiek ONDER het veiligheidselastiek
Zwarte band over het veiligheidselastiek
elastiek OVER het veiligheidselastiek

Dan gaan we naar je baby toe; ‘Hallo kleine. Gaan we samen de draagzak in? Ja hé”. Waarom praten tegen je kleine? Het is zó fijn als kleintjes weten waar ze straks aan toe zijn en we vertellen wat we gaan doen. Dat zou je zelf ook regelmatig willen weten toch? We gaan verder,  anders dwalen we af.

Hoe til je je kindje op, beeld voor beeld word je meegenomen in hoe je dat doet

Hoe pak je een kleintje op de juiste manier op?

Leg 1 hand onder het koppie en 1 hand onder de billen. Zo zorg je er voor dat er niets los door de lucht “zweeft”. Dat vinden ze heel naar én eng! Leg je kleine zachtjes en heerlijk tegen je aan. Zorg dat de kleine boven de tailleband “zit” Ondersteun je kleine goed. De voetjes zijn nu aan beide zijden buiten het rugpand.

Hoe zit een baby goed in de draagzak. Knieholte tot knieholte ondersteund

Bundel het rugpand tussen de benen en haal het vervolgens omhoog naar de nek. Nu is het belangrijk dat je zorgt dat het rugpand  “glad” ligt over de rug. Dit doe je door met 1 hand de bovenkant van het rugpand stevig vast te ouden, met je vrije hand ga je tussen het rugpand en je kleine in terwijl je over de rug tot onder de billen “aait”. Daarbij kun je voelen dat je met de hand die het rugpand vasthoudt, de stof wat verder naar de nek kunt begeleiden. Op deze manier zorg je dat het rugpand goed aansluit, dit noemen we “instrijken”.  Waarom is dit zo belangrijk? Nou anders zit er nog losse stof onder de billen van je kleine.  Dit kan er voor zorgen dat ze onvoldoende gesteund zijn en wat inzakken tijdens het dragen, met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Er zijn verschillende soorten draagzakken, laten we het even hebben over de Full Buckle.
Dit is een draagzak met alleen maar gespen. Zowel de tailleband als de schouderbanden. Hoe doe je deze verder om na het instrijken op de “omgekeerde rugzak” manier:
Doe de schouderbanden, 1 voor 1, over je schouders. Dan maak je als eerste de chestbelt, op je rug, vast en span daarna kant voor kant aan. Til hierbij de billen van je kindje iets omhoog, zo is de druk van de banden af als je aanspant. Til niet te hoog, want dan loop je de kans dat je je kindje verplaatst naar een te hoge positie. Span de banden aan, naar waar ze vandaan komen:

Basisweetjes draagzak omdoen. Arm breed om je kindje heen en de andere arm op je rug om de schouderband vast te pakken.
  • Komen de banden vanuit het rugpand, trek ze dan naar boven toe.
  • Komen de banden vanuit de schouderbanden op je rug, trek dan naar beneden

Soms kun je de banden kruisen van een full buckle. Dit geeft een ander  soort steun aan jouw lichaam als drager.
Ondersteun je kleine goed. Ga met je vrije arm naar je rug en pak daar de verste schouderband vast en breng deze naar voren. Klik de gesp in elkaar. Nu de andere kant, je doet hetzelfde nog een keer. Span daarna kant voor kant na. Til hierbij de billen van je kindje iets omhoog, zo is de druk van de banden af als je aanspant. Til niet te hoog, want dan loop je de kans dat je je kindje verplaatst naar een te hoge positie. Span de banden aan, naar waar ze vandaan komen:

  • Komen de banden vanuit het rugpand, trek ze dan naar boven toe.
  • Komen de banden vanuit de schouderbanden op je rug, trek dan naar beneden

Half Buckle & Meh Dai:

Baby wil bij je zijn, baby kijkt naar mama en mama kijkt terug

Ondersteun je kleine goed. Ga met je vrije arm naar je rug en pak daar de verste band vast en breng de staart naar voren. Steek deze band tussen je knieën en hou er spanning op. Pak nu de andere staart en breng die naar voren. Zorg dat bij beide kanten alle ruimte eruit is, heb je nog wat ruimte over, beweeg dan met je schouder van voor naar achter terwijl je de staart strakker trekt. Doe dit ook bij de andere kant en maak een dubbele knoop in de staarten.

Blijf tijdens het dragen goed naar je baby kijken. Heeft hij/zij genoeg ruimte om vrij te kunnen ademen. Zit er geen stof voor zijn of haar neusje en kan er geen al uitgeademde adem weer in geademd worden. Dit zijn dingen waar je op moet blijven letten.

Zit je kleine in de juiste houding? Of moet je nog even nahurken. – Wat? Nahurken is het rustig beetnemen van de onderbenen met je wijsvinger in de knieholtes. Breng de knietjes iets omhoog en naar elkaar toe, dan zul je merken dat de billen mooi diep in de drager komen.

Als je de draagzak eens goed bekijkt zitten er aan het einde van de zwarte banden elastiekjes, die steken een beetje raar uit. Dit heeft een reden. Niet iedereen is even lang, breed, kort, smal. De meeste merken ontwerpen hun draagzakken voor een gemiddeld postuur. Zo kunnen ze een zo breed mogelijke markt bereiken. Hierdoor vallen er altijd ouders buiten dit plaatje. Ideaal zou zijn als elke draagzak goed past bij elke ouder, ook kleinere moeders en vaders of grotere vaders. De elastieken zitten er om het teveel aan band niet los te laten hangen, maar op te rollen en vast te kunnen zetten. Zo heb je er met lopen/bewegen geen last van.

Elastieken aan het einde van de zwarte band van de draagzak. Wat doe je ermee? Juist oprollen!

Liefdevol Dragen schreef dit in 2020 over mij: Dit blog werd geschreven door Charlotte Stolker van “Dragen geeft Plezier” voor Liefdevol Dragen in 2020. En ze doet de naam van haar bedrijf zeker eer aan! Charlotte is een zeer kundige, gedreven, gepassioneerde en enthousiaste draagconsulente met een focus op ergonomische dragers. Zij is een welbekend en graag gezien lid van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Charlotte is al jaren actief als consulent in de regio Utrecht/Houten en heeft in die tijd enorm veel (bij)scholingen gevolgd, woont productdagen bij en heeft dan ook een indrukwekkend draagCV opgebouwd, naast een minstens zo indrukwekkende collectie aan ergonomische dragers, welke zij natuurlijk meeneemt naar de Verdiepingsclass Draagzakken.

You cannot copy content of this page