Manieren van dragen

Als je je baby wil gaan dragen heb je een enorme keuze uit manieren van dragen.
Rekbare draagdoek, Geweven draagdoek, Meh Dai, Ringsling, Draagzak.
Elke manier van dragen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Rekbare draagdoek

De meest toegankelijke manier van dragen voor pasgeboren baby’s is een rekbare draagdoek. Je knoopt de draagdoek al om zonder je baby, waarna je de baby makkelijk en snel in en uit de draagdoek kan doen. Hergebruik, de hele dag. Je draagt je baby op je buik. Omdat het een rekbare doek is kan je de doek alleen gebruiken als je baby nog klein en nog niet erg beweeglijk is. Daarna verhuizen de meeste baby’s richting de rug. Vanwege het nieuwsgierig zijn en de ontwikkelingen van je kindje. Soms is 3 lagen over jou en je baby heen warm voor zomerbaby’s. Kijk dan goed naar de verschillende soorten materialen waar de rekbare draagdoek van gemaakt is.

Draagdoek With a Touch of Rose Olive
Rekbare draagdoek With a Touch of Rose

Geweven draagdoek

De meest ergonomische manier van dragen is de geweven draagdoek. De geweven draagdoek bestaat er in allerlei materialen, patronen en lengtes. Je kan er alle kanten mee op. De draagdoek vouw je als een dekentje om jullie heen. De draagdoek kan je gebruiken voor zolang je het zelf prettig vindt om te dragen. Er zijn eindeloze variaties in knopen voor buik-, heup- en rugdragen. Het is wel een manier van dragen om vooraf even goed mee te oefenen. Je knoopt de draagdoek terwijl je je baby in je armen hebt. Het is van belang dat je baby juist in de doek zit: goed stevig, op kusjeshoogte en met het neusje goed vrij om te ademen zonder dat de kin op de borst kan komen. Voor dit alles komt de draagconsulente om de hoek kijken. Die helpt je graag uit de knoop.

Draagdoek-Didymos-Lisca-Kabrik
Draagdoek-Didymos-Lisca-Kabrik

Meh Dai

Wil je graag dragen met geweven draagdoekenstof, maar zie je op tegen het knopen van een lange lap stof? Dan is een Meh Dai waarschijnlijk iets voor jou. Een Meh Dai is een geweven drager met een tailleband, rugpand en lange  schouderbanden. Je hoeft alleen de schouderbanden te knopen, waardoor je wel het comfort heb van een geweven draagdoek, maar niet het onhandige van die lange lap van een draagdoek. De tailleband sluit je met een gesp of knoopbanden. De Meh Dai groeit mee met je kindje en is in de meeste gevallen geschikt vanaf de geboorte (afhankelijk van  de broekmaat van je baby).

Draagzak ByKay MyKay
Meh Dai Mykay

Ringsling

Ben je van plan vooral de begin maanden te dragen en daarna alleen wat korte stukjes. Of zijn de beentjes van je lopende kindje net iets eerder moe dan dat je bij je vervoersmiddel bent? Kies voor een ringsling. Dat is een geweven draagdoek met twee ringen waarmee je asymmetrisch kan dragen op je heup. Je hebt de voordelen van een geweven draagdoek, maar zonder ingewikkelde knooptechnieken. Heb je rug- of bekkenklachten? Dan is het raadzaam om een draagconsulente mee te laten kijken voor optimaal gebruik en draagcomfort.

Ringsling-Girasol-Azerfan

Draagzak

Een draagzak is een kwestie van klikken en klaar. Er zijn draagzakken voor verschillende maten: van baby & peuter tot kleuter & schoolkind. Dat is ook gelijk een nadeel van een draagzak, want je baby groeit ín de draagzak en er daarna weer uít. Niet alle draagzakken zijn verstelbaar en/of geschikt voor pasgeboren baby’s. Ook bij het  gemak van klikken en klaar geldt, dat je de draagzak tijdens gebruik altijd op maat moet afstellen. Je hebt niet altijd dezelfde jas of (dikke) trui aan. Het is belangrijk om goed op te letten welke draagzak je kiest, want niet alle draagzakken zijn ergonomisch. Een ergonomische draagzak heeft een flexibel rugpand. Op deze manier past het rugpand zich aan, aan de natuurlijke bolling van het ruggetje van je baby. Je baby zit in de kikkerhouding, knieën zijn hoger dan de billen. Waardoor je baby van knieholte tot knieholte wordt ondersteund. Dit is de enige ergonomische houding, ongeacht de manier van dragen.

Draagzak-Isara
Isara baby full buckle

Ondersteuning van een geweven lange draagdoek

Als je zwanger bent en je buik alleen maar groeit neemt het gewicht toe en je mobiliteit af.
Deze knoopwijzen zijn speciaal ontwikkeld om het veranderde lichaam van de zwangere te ondersteunen. Vooral tijdens de piek-belasting-momenten, bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Bij het ondersteunen van de groeiende buik richten de knopen zich op de wervelkolom, in combinatie met het bekken, de houding te corrigeren. Je gaat rechterop staan, makkelijker ademhalen en je beter voort bewegen. Denk eens aan die zwangere met een hand in de rug om maar te kunnen voortbewegen/waggelen. Of een zwangere die naar adem hapt omdat ze te ver voorovergebogen zit en staat. Dit alles kan je ondervangen door een draagdoek te gebruiken om je te ondersteunen.

Zwangere buikknopen met logo en paspop
Knoopwijze voor de groeiende zwangere buik

You cannot copy content of this page