Dragen na een stuitbevalling

Dat een baby graag bij je wil zijn is al (snel) duidelijk. Maar als je bevallen bent van een kindje dat in stuit ligt, is dat toch wel een beetje spannend. Vooral voor jou als ouder, maar ook: wat zijn de gevolgen voor je baby. We kijken hierbij dan naar verschillende punten:

  • Hoe was de bevalling? 
  • Hoe is de houding van de beentjes?
  • Hoe is de beweging van de benen?

Om maar een aantal dingen te benoemen.
De afgelopen jaren heb ik meerdere ouders met baby’s in een stuitligging mogen begeleiden.

Stuitligging

Je bent in de laatste maand van je zwangerschap. Op de echo is gezien dat de baby in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van de baby naar beneden liggen in plaats van het hoofd.

Kijk hier voor meer informatie over stuitligging. Deze informatie is vooral voor de eerste paar plaatjes.
De rest is per ziekenhuis waarschijnlijk verschillend.

Soms is het mogelijk om je baby tijdens de zwangerschap nog te draaien, maar soms ook niet. Als draagconsulente ben ik niet medisch onderlegd en laat dit punt graag aan de verloskundigen en gynaecologen over.  Waar het nu over gaat is hoe je ermee omgaat als de baby er is. Ga niet zelf uitproberen, neem contact op met een draagconsulente, liefst eentje met ervaring hierin en/of de specialisatie “Dragen met hulpmiddelen

Bij het dragen van een baby moet je rekening houden met een aantal factoren.

De veiligheid, recht op, vrije adem weg & M-Houding.

Een baby die in stuitligging heeft gelegen doet niet altijd de beentjes zelf naar beneden. De baby’s hebben veelal een gesloten houding. Daar mag je niet aankomen, je mag daar niet aan trekken of anders positioneren. (bij een a terme geboren baby ook niet trouwens 😉). Je hebt respect voor de houding die een baby vanzelf aanneemt. Dat maakt een M-houding soms echt een uitdaging, nog meer dan bij een a terme geboren baby.

Hoe kan je dan het beste dragen?

Een geweven draagdoek geeft de meeste steun en mogelijkheden aan het dragen met een baby in een stuitligging. Je kan goed rekening houden met de houding van jouw baby, bijvoorbeeld omdat je baby de beentjes nog gesloten houdt. De draagdoek knoop je om jullie heen en kan je aanspannen terwijl jullie er al in zitten. Zo kan je de draagdoek bijsturen wanneer jij of je baby dat nodig hebben. In een draagconsult nemen we dit stap voor stap door, en het advies daarin is op maat, speciaal voor jullie. Soms komen we hierbij op een aanpassing van een draagwijze uit, zodat het goed bij jou en je baby past.

Zoals je leest het is mogelijk om te dragen met een baby die in stuit gelegen heeft. Twijfel je? Neem contact met me op en we gaan samen kijken naar jullie mogelijkheden.

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

You cannot copy content of this page