Dragen, waar moet ik beginnen?

Ben je nog (maar net) zwanger of is je kindje pasgeboren en wil je graag gaan dragen?
Heb je (nog) geen idee waar je moet beginnen met je zoektocht? In deze blog staan antwoorden op de meest gestelde draagvragen! 

Vanaf wanneer kan/mag ik mijn kindje dragen?

Je kan je kindje vanaf de geboorte dragen in een draagdoek (geweven of rekbaar) of draagzak, wanneer jij hier lichamelijk (weer) aan toe bent. Ga vooral niet te snel en geniet van je kraamweek ;). Wil je weten welke draagzak geschikt is voor je kindje vanaf de geboorte? Check dan draagzakken baby’s.

Hoe lang mag ik mijn kindje dragen in een draagzak?

24/7, dat is helemaal aan jullie! Er zit geen tijdslimiet op het dragen van je kindje in een draagdoek of ergonomische draagzak. Het belangrijkste is dat jullie het beide prettig vinden. Jullie beide zijn de rem. Je kindje kan natuurlijk ook aangeven dat hij/zij eruit of erin wil.
Let wel op dat jullie als ouders niet mogen slapen met de draagdoek of draagzak om je heen.

Tot wanneer kan/mag ik mijn kind dragen?

Dit is geheel aan jullie, wanneer je je kindje regelmatig draagt zal je merken dat je spieren met je kindje meegroeien. Ook al wordt je kindje ouder betekent het niet dat het ook perse zwaarder wordt om je kindje te dragen. Luister naar de behoeftes van je kindje en naar die van jezelf. 

Draagzak of draagdoek?

Dit is heel persoonlijk. De ene ziet het knopen van een lange lap stof echt niet zitten, terwijl de ander dit het fijnste vindt wat er is. Doe van te voren wat onderzoek en denk goed na bij jezelf wat jou fijn lijkt. Contacteer eens een draagconsulent (je mag mij altijd een mailtje of pb’tje op de socials sturen als je vragen hebt), ga wat draagsystemen passen en kom er zo achter wat bij jou past. Of download het Keuzehulp e-book wat ik speciaal hiervoor geschreven heb.

Mag mijn kindje in de draagdoek of draagzak slapen?

Natuurlijk mag dit! Juist de beweging van mama of papa maakt dat je kindje lekker in slaap dommelt. Je weet wel, net zoals toen in de buik bij mama ;). Heeft je kindje moeite met in slaap komen, pak dan gerust de draagzak of draagdoek erbij. Je kunt ze immers niet verwennen. Ze leren vanzelf in hun eigen bedje te slapen, maar voor nu is het fijn bij mama of papa. 

Dragers aap met jong op de rug

Verwen ik mijn kindje niet met het dragen?
Zoals je hierboven hebt gelezen, kan je een kindje niet verwennen. Ze hebben een natuurlijk behoefte om dicht bij je te zijn. We zijn niet voor niets Draaglingen. Dus geniet ervan zolang het kan, want voor je het weet wil je kindje “zelluf lopen”. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een draagzak?

Het allerbelangrijkste? Of de draagzak lekker zit voor jou! Een draagzak is ontzettend persoonlijk, wat voor de één lekker zit hoeft voor de ander niet fijn te zitten. Ik vergelijk het altijd met een zomerjas of een paar nieuwe schoenen. Dat gevoel kennen we allemaal. Daarom is het beter om te passen voor je er een koopt. Nu snap ik dat dit niet altijd kan, daarom een paar puntjes waar je op kan letten als je de draagzak online aanschaft: 

  • Of de draagzak echt ergonomisch is. De draagzakken die ik heb zijn allemaal ergonomisch, dus die kun je alvast aanvinken ;). 
  • Of de draagzak geschikt is voor de broekmaat van jouw kindje. Wil alleen jij dragen, of je partner ook? Kijk dan of de draagzak simpel voor beide te verstellen is. 
  • Wil je draagdoekenstof of canvas? Een draagzak van draagdoekenstof is vaak wat soepeler dan canvas, maar wel haal gevoeliger.
  • Moet de draagzak met je kindje meegroeien? Misschien ben je wel van plan om een korte periode te dragen, of juist een paar jaar. Kies dan een draagzak die daar op afgestemd is.

Je kan ook jouw voorkeur eerst huren bij mij en dan tot aanschaf over gaan.

Is een draagdoek of een draagzak het geld waard?

Een dikke JA op deze vraag! Vaak merken we dat er toch een soort drempel ligt op het aanschaffen van een fijne draagdoek of draagzak die wat meer kost. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben, maar je ziet ook regelmatig dat mensen een vermogen besteden aan een wandelwagen. Heel eerlijk? Die wandelwagen is niet zo behendig als jij met je kindje op je buik ;). Ieder zijn keuze natuurlijk en het ene sluit het andere niet uit. Maar hoe fijn is het om je kindje in de basisbehoefte te kunnen voorzien terwijl je handen vrij hebt, dat is onbetaalbaar. 

Ontwikkeld mijn kindje zich langzamer als ik hem veel draag?

Nee, absoluut niet. Het kan zelfs bíjdragen aan die ontwikkeling. Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan en kindjes die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam.

Heb je nog een vraag die hier niet bij staat, laat het me weten. Ik beantwoord deze heel graag voor je.

‘Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

You cannot copy content of this page