Dragers aap met jong op de rug

Baby’s willen gedragen worden

en waarom is dat natuurlijk

Waarom is het zo natuurlijk dat baby’s gedragen willen worden? Waar komt dat vandaan?
De mens is een zoogdier en we delen de verschillende soorten zoogdieren op in 3 groepen.
Welke groepen zijn er en welke kenmerken hebben ze?

Vluchters, Verstoppers & Dragers

Vluchter Hert

Vluchters denk aan herten, paarden, koeien, dolfijnen. De jongen worden bijna geheel ontwikkeld geboren. Zij moeten ook snel kunnen lopen zodat ze samen met de moeder en kudde weg kunnen vluchten als ze gevaar lopen. De vluchters kunnen, als ze mama uit het oog verliezen, heel hard roepen. De melk van een vluchter is erg eiwitrijk, waardoor hun beenderen en spieren snel kunnen ontwikkelen. Die hebben ze heel hard nodig met al dat harde werk.

Verstoppers Nestje kittens

Verstoppers zijn bijvoorbeeld muizen, poezen, honden konijnen. De jongen worden hulpeloos, kaal en blind geboren. Vaak ook met meerdere tegelijk. Ze liggen heerlijk dichtbij elkaar in het nest en kunnen heel goed stil zijn. Als ze uit het nest gehaald worden, bijvoorbeeld door een roofdier, dan schreeuwen ze het uit. Door het stil zijn is de kans dat ze opgemerkt worden door roofdieren niet zo groot. Dit stil zijn is te danken aan het grote percentage vet in de melk van de moeder. Hierdoor zijn ze langer verzadigd.

Dragers aap met jong op de rug

Dragers kijk maar eens naar de koala’s, kangoeroe’s, apen. Zij worden hulpeloos en onaf geboren, net als de Verstoppers. Het grote verschil tussen de Verstoppers en de Dragers is dat Dragers fysiek contact nodig hebben. Denk hierbij aan op temperatuur blijven en om de hersenontwikkeling te ondersteunen. Deze dragers hebben ook een aantal grijpreflexen waardoor ze zich goed kunnen vastgrijpen aan de vacht van de moeder. Zodra er gevaar dreigt of het contact met de moeder verliezen slaan ze alarm. De melk van dragers heeft veel suikers en vetzuren. Zij zorgen voor de groei van de hersenen.

Draagliefde, moeder en baby

Wij mensen worden als baby onrijp geboren. De hersenen nemen in het eerste 2 jaar toe met 75%! Om deze groei te ondersteunen hebben zij moedermelk nodig met (goede!)suikers en vetzuren. Onze moedermelk heeft dit. Hersenen groeien doordat zenuwcellen met elkaar in verbinding komen. Door aanrakingen worden deze verbindingen gelegd en gevormd.

Learning by doing

Baby’s brengen ons terug naar de oertijd, zij weten niet dat ze in de 21ste eeuw geboren zijn. Zij bezitten nog een aantal primaire reflexen (grijp-,spreid-hurk- en moro-reflex), die geven aan dat ook een mensenbaby gedragen wil/moet worden. Lichaamscontact herstellen met de moeder kunnen baby’s niet zelf. Zodra dit contact verbroken word zullen zij gaan huilen, net zolang totdat het contact er weer is. Ze doen dit vanuit hun oer-instinct.

Fysiek contact en gedragen worden zit er al van nature in.

De basisbehoeften van een baby zijn voeding, veiligheid, warmte en geborgenheid. Dit alles geven de ouders. De mensenbaby’s hebben een enorme afhankelijkheid van hun moeder. Baby’s hebben haar de hele dag door nodig:

  • Regelmatig een slokje suikerrijke borstvoeding voor de hersenen;
  • Het lichamelijke contact voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel;
  • De lichaamswarmte en veiligheid om te overleven.

Laat je ze alleen, dan voelen ze zich niet warm veilig of geborgen.

Het dragen van je baby is een heel logisch en natuurlijk vervolg op de zwangerschap.  9 maanden ben je ín de buik van mama geweest. Heb je haar hartslag gehoord en haar warmte gevoelt. Net als haar bewegingen en haar gedempte stem, maar ook de gedempte geluiden van de buitenwereld. Na je geboorte wil je graag nóg steeds dichtbij haar zijn, je pakt terug naar je oer-instinkt. Je wilt gedragen worden.

You cannot copy content of this page