Uitkijkend over zee

Wanneer kan ik mijn baby op de rug dragen?

Met het dragen van je baby op je rug gaat er een wereld voor je open (en voor je baby);)

Er komt een moment waarin je kindje meer wil gaan zien, of dat het je praktisch lijkt om je kindje op de rug te gaan dragen. Maar wanneer kan dit eigenlijk en hoe doe je dat dan?

Eerst even dit: het dragen van je kindje op de rug vergt wat oefening. Doe dit altijd met je kindje veilig boven een bank of bed met iemand stand by die je kan helpen als je een paar handen extra nodig hebt. Voel je je niet zeker genoeg schakel dan een draagconsulente in, die kan je leren je kindje veilig op je rug te brengen en van je rug af te halen

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een baby op je rug?
In theorie mag je je baby vanaf dag 1 al op de rug dragen met een geweven draagdoek in de RuckSack. Of je dit ook wil is een tweede, je mist ook signalen van je (pas)geboren kindje. Daarom adviseren wij als draagconsulente dit alleen wanneer je een ervaren drager bent of wanneer je dit wil leren van een draagconsulente. 

Voordelen van een jonge baby op de rug: 

  • Je hebt je handen vrij om huishoudelijk werk te doen zonder dat je kindje “in de weg zit”;
  • Het is veiliger tijdens het koken (LET OP! Koken met een baby op de buik of rug wordt niet gezien als “veilig”, maar we begrijpen ook dat het soms niet anders kan);
  • Het kan een uitkomst zijn bij bepaalde lichamelijke klachten; 
  • Handig als je nog meer kinderen rond hebt lopen;

Nadelen van een jonge baby op de rug: 

  • Je hebt geen contact met je baby, je kan je baby niet zien en in de gaten houden. Zeker op zo’n jonge leeftijd kan dit risico’s met zich meebrengen; 
  • Je moet heel secuur knopen om je baby de juiste ondersteuning te bieden; 
  • Het kan lastig zijn om zo’n heel kleintje op je rug te krijgen; 

Mijn advies is dan ook, zeker met een hele jonge baby, niet zelf met youtube filmpjes aan de gang te gaan. Met deze filmpjes is er geen live feedback mogelijk en leer je wellicht jezelf een verkeerde techniek aan die je later weer af moet leren. En het afleren van iets zelf aangeleers is heel moeilijk. Het beste is dan om een draagconsulent in te schakelen.

Nu we dit achter de rug hebben (leuke woordspeling) wanneer wordt het dan wel gedaan? Wanneer je kindje echt de wereld gaat ontdekken is het zicht van de borst of het gezicht van mama of papa niet meer voldoende. Hij/zij wil de wereld zien! Snap ik heel goed, daar is  nog zoveel meer te ontdekken.
Er zijn twee opties voor het rugdragen: 

  • Op de rug dragen met een draagdoek 
  • Op de rug dragen met een draagzak 

Zoals je net hebt kunnen lezen is het rugdragen met een geweven draagdoek al heel snel mogelijk, gemiddeld wordt dit nog steeds pas rond een maand of 6 gedaan, maar het kan en mag al eerder. Mocht je dit nog heel eng vinden is het dragen op de heup ook een optie. Zo kan je kindje al veel meer meekijken met wat er in de buitenwereld gebeurt en zich nog steeds afwenden van prikkels wanneer zij dat nodig hebben.

Heupdragen met een draagzak

Er zijn verschillende draagzakken waarmee je kunt heupdragen zoals de draagzakken waar je de schouderbanden van “los” kan maken (knopen of klikgespen). Een ringsling kan ook een uitkomst zijn.

Met een draagzak je kindje op de rug dragen is het echter een ander verhaal. Een draagzak draag je over het algemeen wat lager op de rug. Hierdoor komt je kindje in de ‘holling’ van jouw rug, daardoor heb je kans dat je niet de ideale houding voor je kindje krijgt in de draagzak en hij onstabiel zit en ‘inzakt’. Met een geweven draagdoek draag je met de enkellaagse RuckSack knoop hoog op de bolling van je rug, hiermee heb je gelijk de ideale houding voor je kindje te pakken. Én je kindje zit hoog genoeg dat hij/zij over je schouder mee kan kijken. Met een draagzak wordt dit dus een stuk lastiger. Daarom is het advies met een draagzak op de rug te gaan dragen wanneer je kindje zelfstandig van lig naar zit kan komen. Op dat moment zijn de spieren in de rug sterk genoeg om de houding te corrigeren en stabiel in de draagzak op je rug te zitten. 

Ok, top! Uh, hoe dan?

Voor het dragen op de rug met een draagzak zijn er verschillende manieren om je kindje op de rug te brengen. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de leeftijd en grootte van je kindje wat bij jullie past. 

Vraag iemand om je kindje op je rug te zetten

Wellicht de aller makkelijkste manier is het om iemand anders te vragen om je kindje achterop te zetten en jou de schouderbanden aan te geven. Je kunt ook al van te voren de schouderbanden ‘half’ omdoen en ze in je ellebogen zetten terwijl iemand anders je kindje erin schuift. 100% garantie dat het lukt én je kindje veilig in de drager op de rug gezet wordt en zit.

Walk like an Egyptian

Dit is een van de veiligere manieren omdat de draagzak al vast zit van te voren en er geen losse ruimte kan ontstaan waar je kindje doorheen kan glippen. Met deze methode klik je eerst de draagzak om zoals je normaal zou doen (inclusief bandje achterop je rug). Hierna maak je beide schouderbanden een stuk losser. Aan de ene kant gaat je arm er onder langs, aan de andere kant er bovenlangs. Langs die kant ga je je kindje in de draagzak naar achteren schuiven tot je beide armen weer in de schouderbanden kan steken. Hierna is het alleen nog een kwestie van aanspannen en je bent klaar om te gaan! 

Hipscoot 

Met de hipscoot klik je de tailleband vast in je taille. Je zet je kindje in de zak en houd de schouderbanden hoog in 1 hand. Met de andere draai je de tailleband langzaam naar achteren. Wanneer het kan schuif je de dichtstbijzijnde arm in de tweede schouderband, dan schuif je hem door tot je andere arm er ook in kan en je sluit het borstbandje aan de voorkant. Het vergt wat oefening, maar als je hem eenmaal door hebt is het zo gedaan.

Klim maar achterop bij mij, achterop mijn rug 

Je hoort het Gers zo zingen en niet zonder reden. Bij de wat oudere kindjes zou je de tailleband vast kunnen klikken. De draagzak naar achteren kunnen schuiven en je kindje op je rug kunnen laten klimmen. Hierna de schouderbanden pakken en de draagzak als het ware over je kindje heen schuiven tot je armen in de schouderbanden kunnen. Het borstbandje goed vastklikken en misschien een paar keer ‘huppen’ om je kindje goed diep in de draagzak te krijgen.

Met een Half Buckle draagzak

Ook met een half buckle draagzak kun je je kindje op de rug dragen. De eerste stappen zijn het zelfde als het buikdragen met een draagzak, behalve dat de schouderbanden niet nu over je schouders gaan. Pak de schouderbanden goed vast voor het gezichtje van je kindje en draai je kindje naar je rug. Trek niet aan je kindje maar aan de tailleband. Eenmaal op je rug knoop je de schouderbanden vast met een dubbele knoop. Ook voor de half buckle geldt dat je kindje zelfstandig van lig naar zit moet komen. 

Loop je vast in al die verschillende manieren, neem contact met me op en ik neem ze door met je.

Is dat dragen niet zwaar
Draagdoek Didymos Lisca
Lennylamb-Pre-school-Sylvia-en-J-1
Draagzak Lennylamb
Fidella-Fly-Click-Toddler-1
Half buckle Fidella

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

You cannot copy content of this page