Je gaat op vliegvakantie en dan gaan de kinderen natuurlijk mee. De eerste keuze die je moet maken (als je de bestemming al bedacht hebt) is welke draagdoek en of draagzakken neem je mee. Dat is natuurlijk afhankelijk van bestemming, stemming en wat je mooi vind… Moeilijke keuze dus.
Wil je daar meer over lezen, lees straks verder bij dit blog: jij en ik gaan op vakantie en nemen mee
Stewardess, kindje uit de draagdoek of draagzak
Dan sta je op het vliegveld en wacht je totdat je in mag stappen in het vliegtuig. Net op dat moment valt jou lieve kleine schat lekker bij je in slaap. Heerlijk denk je ‘even bijkomen’, deze uurtjes hebben we vast gewonnen. Dan komt de stewardess om te vragen of je je kindje uit de draagdoek of draagzak wilt halen, want je kindje moet ook een riempje om. Ik hoor je bijna denken, mens doe niet zo flauw, mijn kind slaapt net zo lekker laat nou liggen. Dit is ook gelijk de reden waarom zal ik samen met vriendin Mieke die stewardess én draagmama is, het aan jullie willen uitleggen.
Noodsituaties
Er zijn altijd situaties waar rekening mee gehouden moeten worden, zoals een afgebroken start (op de startbaan stoppen), omdat er bijvoorbeeld een vogel in de motor vliegt, een noodlanding, omdat er iets met het vliegtuig aan de hand is. We gaan er allemaal vanuit dat dit niet gebeurd, maar de stewardessen zijn hier natuurlijk wel mee bezig als wij aan het instappen zijn. Als het fasten seatbelt teken aan staat is dat met een reden, tijdens opstijgen, landen en turbulentie, dan moeten de kinderen (ook als ze lekker liggen te slapen) uit de draagdoek of draagzak.
Brace for Inpact
Maar waarom is het nou zo belangrijk dat je kindje anders zit dan in de draagdoek/zak? De reden is als er iets (van bovenstaande) gebeurd dan zitten jullie samen in de juiste en meest veilige houding, Brace for Inpact noemen ze dat. Je maakt bij een noodsituatie altijd een voorwaartse beweging (zie foto’s) en daarmee buig je de rug van je kindje niet de verkeerde kant op, maar buigen ze met je mee.
Idealiter zet je je kindje op je rechterbeen zodat je bij het snel verlaten van het vliegtuig, gemakkelijk je riem los kan maken. Dit omdat de gesp aan de linkerkant zit en je deze dus in 1x los hebt. De kinderriem kan je dan gewoon laten zitten. (De oranje lus van het kinderriempje zit dan wel meer naar rechts dan op de foto).
Tip: Denk ook eens aan een ringsling tijdens het vliegen, is makkelijker eruit halen en er weer instoppen tijdens alle controles en in het vliegtuig zelf.
Tijdens de vlucht is het natuurlijk mogelijk om je kindje weer lekker bij je te dragen zoals je gewend bent. Mocht je bij de vlucht van Mieke zitten, helpt ze je graag. Maar ik ben er van overtuigd dat alle andere stewardessen dit ook doen ;-).
Ik hoop hiermee het e.e.a. duidelijker gemaakt te hebben. Het is natuurlijk maatschappij, stewardess en situatie afhankelijk, maar dit zijn globaal de dingen die je kan verwachten.
Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?