Framedrager vs Draagzak

Framedrager versus Draagzak

We kennen allemaal de draagzakken van de verschillende merken (teveel om hier allemaal op te noemen). Maar er bestaan ook Framedragers (ook verschillende merken) en het verschil wil ik eens met je doornemen.

Wat is een Framedrager, wat bedoel ik hier mee?

Het is een soort backpack rugtas waar een soort van stoeltje/zitting in is gemaakt en op de zitting kan je kindje zitten. Met daaromheen dan een ruggedeelte met zijkant bescherming.

Deze rugzak is alleen bedoeld om je kindje op de rug mee te nemen. Onder het stoeltje zit er wel een kleine ruimte waar je wat in kwijt kan, maar dat is niet veel. Een paar luiers en een flesje drinken en dan heb je de ruimte wel gevuld.

Het rugpand van de rugzak is voorzien van een stalen frame, dit om de stevigheid te geven aan de rugzak. Zo blijft ie mooi recht opstaan. Hierdoor zit de rugzak wel verder bij je vandaan en heb je de schouderbanden en de borstband nodig om m goed en fijn af te stellen, iets meer tegen je lijf aan. Kijk maar eens goed naar de foto’s, zo kan je goed het verschil zien

Verstelbaarheid

Framedrager
De rugzak die we hier hebben staan is aan de achterkant verstelbaar. Maar dan moet je wel verschillende handelingen uithalen. Het is niet even snel gedaan. Mijn man en ik schelen een ruime 25cm in lengte, als ik de rugzak niet verstel is het dragen ervan voor mij niet te doen.

Draagzak
Een draagzak is veelal verstelbaar bij de heupband of hij is passend bij de broekmaat van je kindje. Tussen mij en mijn man is ie goed en snel verstelbaar. De schouderbanden kunnen soepel aangetrokken worden en dan merk je het verschil in lengte van ons niet meer. Voor de heupband geld hetzelfde.

Hoe zit je kindje erin?

Framedrager
Door de smallere zitting zijn de benen van je kindje niet van knie tot knie ondersteund. Ook al is dat na een jaar niet meer noodzakelijk, is het voor de ouder die draagt wel heel fijn. Hierdoor is het gewicht beter verdeeld en het zit voor het kindje wel zo lekker. De benen en voeten kunnen gaan bungelen. Veel kinderen vinden het heerlijk om met hun benen te zwaaien…. Kan makkelijk, maar wat ze ook heel gemakkelijk kunnen gaan doen is achterover hangen. Dan krijg je een soort hefboomeffect! Daarmee vallen ze niet gelijk uit de framedrager, maar echt lekker kan het voor beide niet zitten…

Draagzak
De draagzak heeft een knie tot knie ondersteuning, de veel genoemde M-houding. Hierdoor zit je kindje met zijn benen goed en net wat hoger. Ze kunnen minder makkelijk gaan bungelen/bewegen, dit draagt heel fijn voor beide. Ook zit je kindje dichter tegen je aan dan met een framedrager, omdat er geen frame tussen jullie inzit.

Voor- en nadelen

Framedrager
 • Je kan de framedrager neerzetten en je kindje zelf in en uit laten stappen
 • Zon en regenhoes los verkrijgbaar
 • Extra opbergruimte onder het ‘stoeltje’
 1. Extra startgewicht omdat de het frame al wat weegt van zichzelf
 2. Als je veel van lengte verschilt is ie lastig afwisselend te gebruiken onderling
 3. Verhard rugpand
 4. Groot om zomaar mee te nemen
 5. Niet geschikt vanaf geboorte, maar vanaf 1 jaar (én ze moeten zelfstandig kunnen gaan zitten)
Draagzak
 • Goede M-houding voor je kindje
 • Zacht rugpand
 • Draagcomfort voor jou en je kindje
 • Kindje zit heerlijk dichtbij, daardoor is het dragen niet zwaar
 • Heerlijk voor lange wandelingen
 • Afwisselend te gebruiken, buik-, rug-, heupdragen is allemaal mogelijk
 • Eenvoudig en klein op te vouwen zodat ie gemakkelijk overal mee naar toe kan
 • Te gebruiken vanaf de geboorte van je kindje
 • Slaapkapje kan je gebruiken tegen lichte zon en regen
 1. Geen extra opbergruimte, je moet altijd nog een losse luier(rug)tas meenemen
 2. Iets warmer in de zomer, vanwege de dichtbijheid van elkaars warmte

Ik denk dat de voordelen van de draagzak zeker opwegen tegenover die van de framedrager.

Dragen geeft Plezier

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

Wil je een draagzak eens uitproberen. Check je favoriet in de Huurwebshop of maak een draagzak pasconsult afspraak.

You cannot copy content of this page