Dragen na een keizersnee

Dragen na een keizersnee

Bevallen met een keizersnee, soms gepland, soms onverwachts.

Hierdoor heb je wellicht/misschien (want bij geplande keizersnede kan het zijn dat het aardig volgens de (bijgestelde) verwachtingen verliep) een net even andere bevalling gehad dan gedacht of gehoopt. Gelukkig houdt je dit niet tegen om te gaan dragen. Je moet natuurlijk wel veel meer naar je lijf luisteren en het dragen opbouwen, maar het kan wel. Mocht je twijfels hebben, laat je natuurlijk altijd een draagdoekconsulente meekijken ;-).

Bij het dragen na een keizersnee kun je druk voelen van de heupband of de draagdoek, maar die draag je in de regel boven je navel. De keizersnede zit over het algemeen net boven het schaambeen, op de wond zelf zal niet (al te)veel druk zitten. Maar wel eventueel intern, dat kan een beurs gevoel geven.

Ná je keizersnee heb je een aantal dagen nodig om te herstellen van je operatie… Ben je ook nog druk aan het zoeken naar een soort van ritme en ruimte. Vooral voor jezelf, een pasgeboren baby heeft (nog) geen ritme. Luister naar je eigen lichaam, die vertelt je heel goed wat je wel en wat je niet aankan. Jíj bent degene die aangeeft dat je er klaar voor bent. Gelukkig zijn er de eerste dagen ook anderen in huis die ook je onrustige kindje kunnen (en mogen) dragen. Hou je eigen grenzen dus heel goed in de gaten!

Ben JIJ er aan toe?! Niet kijken naar wat anderen doen (of laten ?)

  1. Waar mag je dan opletten bij het dragen zelf?
  2. Hoe is het met je wond?
  3. Voel je met dragen teveel druk op je wond, draag dan hoger of op je heup. Een baby kan prima op je heup gedragen worden.
  4. Knoop hoger. Het kan vervelend zijn dat de heupband van de draagzak of draagdoek tegen of over je wond gaan. Doe het geheel dan hoger dan normaal, zorg wel dat het nog prettig zit voor jou en je baby…
  • Knoop niet op je buik, maar op je heup. Dit kan met een lange draagdoek of met een ringsling.
  • Knoop met een langere draagdoek. Deze kan je mooi als extra steun nogmaals om je middel slaan. Hierdoor heb je extra steun, soms kan die extra steun prettig zijn.
  • Knoop de draagdoek ietsje losser om je heen als je op de bank zit. Als je toch zit hoeft het niet super strak te zitten. Let wel op de (M)houding van je baby, die mag wel rechtop liggen/zitten/slapen.
  • Ga samen mét iemand naar buiten. Het is gezelliger, maar ook verstandiger. Je weet nooit wat er onderweg aan steken of opvliegers voorbij komen. Het is dan fijn als iemand je baby kan overnemen.
  • Drink genoeg, je kan iets meer zweten als je draagt. (maar dat is sowieso een goed iets om te doen, ook zonder keizersnede)

Let goed op je eigen grenzen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Hoe meer je nu rustig aan doet en alles beetje bij beetje opbouwt, hoe meer je daar profijt van hebt de rest van de tijd. Het is helemaal niet erg om hulp te vragen. Er zijn misschien wel mensen in je buurt die graag een handje willen helpen, iedereen weet dat je net bevallen bent en nog niet alles kan. De zorg voor jou en je baby staat nu even bovenaan en niet dat schone aanrecht of de was die nog gedaan moet worden. Ja dat schrijf ik heel veel gemakkelijker op dan dat ik dat zelf gedaan heb. Daarom juist, ik weet (een beetje) waar ik het over heb. Rust is belangrijk en van levensbelang, neem m!

Rennen kan later wel weer, echt geloof me! 

Wil je hulp bij het dragen, neem dan gerust contact met me op.

You cannot copy content of this page