Wasvoorschriften

De meeste draagdoeken kunnen normaal in de wasmachine, lees voordat je dat doet wel even het label met de wasvoorschriften die in je draagdoek zit. Doe een draagdoek liever niet in de droger, de kans dat de draagdoek krimpt is aanwezig en dat wil je niet. Ik was mijn draagdoeken en of draagzakken altijd met vloeibaar Neutral (zónder wasverzachter) en losjes in een grote waszak. De draagzakken ook in een grote waszak met alle gespen dicht en de banden los (niet opgerold in het elastiek). De draagdoeken en/of draagzakken laat ik in het trapgat aan het wasrek drogen. Gaat het lekker ruiken in de hal en ik heb mooi uitzicht op de draagdoeken.

Algemene was tips:

  • Gebruik een vloeibaar wasmiddel zonder optische bleekmiddelen
  • Doe de draagdoek losjes in een grote waszak (of afgesloten kussensloop)
  • GÉÉN wasverzachter gebruiken
  • NIET in de droger
  • Draagdoek uit laten hangen als een harmonica
  • Let op met zon en radiatoren
  • Lees het label in je draagdoek voor extra informatie vóór het wassen
  • Niet te heet strijken

Azijn

Het gebruik van azijn is om de kleuren van de draagdoek te fixeren. Dat hebben ze voor het maken van de draagzakken al gedaan. Heb je net een nieuwe draagdoek binnen dan is het beste en eerste advies wat je krijgt je draagdoek wassen. Zo fixeren de draden zich en heb je minder kans op (draad)verschuivingen. Heel even in de azijn is om de chemische lucht eruit te halen? Bv. zijde en wol kunnen daar niet tegen, omdat het dierlijke vezels zijn. Die doen het niet zo goed met het zuur van de azijn. Beter kan je ze wassen (op de hand) en uit laten hangen om alle luchtjes eruit te halen.

Draagzakken

Doe je in een grote waszak of een kussensloop (dicht!). Alle gespen klik je vast. Na het wassen hang je de draagzak uit aan een stevige kledinghanger of leg je de draagzak te drogen op een draagrek.

Ringsling

Een ringsling doe je in een waszak met een extra washandje om de ringen heen. Zet het washandje vast met bijvoorbeeld een post-elastiek of een groot haarelastiek. Dit washandje beschermt je ringsling ringen, maar ook je wasmachine. Je zal niet willen dat de ringen het glas van de wasmachine kapotslaan…. Ligt aan het materiaal van de ringsling welke manier van wassen je gaat gebruiken natuurlijk.

Wol

Een wollen draagdoek wassen doe je in de handwas. Gebruik alleen een wolwasmiddel en wees heel lief voor je draagdoek en je handen. Als de draagdoek uit de was komt, het meeste vocht eruit duwen of rollen met gebruik van handdoeken. Daarna de draagdoek liggend laten drogen, hierdoor komen er geen doorhangplekken in de stof. Liggend op handdoeken of op een wasrek. Niet op een vloer met vloerverwarming, dan zijn de temperatuurverschillen (te) groot. Leg je deze draagdoek buiten, kijk dan uit met de zon. (ik heb hier zelf geen ervaring mee i.v.m. een wol allergie)

Zijde

Een draagdoek met zijde mag in de handwas met een vloeibaar (fijn) wasmiddel zonder optische bleekmiddelen die tevens geschikt is voor zijde en kleurbeschermend. Na het wassen en overtollige water afschudden kan je de draagdoek uit hangen over een wasrek om te laten drogen. Het liefst zelfs nog liggend, maar niet op vloerverwarming. De temperatuurverschillen zijn dan (te) groot. Kijk uit met zon als je het wasrek buiten zet. Of radiatoren, ook hier kunnen de temperatuurverschillen (te) groot zijn. Deze draagdoek mag zeker niet in de droger.

Ruildoek foto van de verschillende materialen van draagdoekenstoffen
Foto credits Ruildoek

Linnen en Katoen

De katoenen en linnen draagdoeken kan je op 40 graden wassen. Doe je draagdoek losjes in een grote waszak en in de wasmachine. Kan soms de draagdoek (qua kleur) ook bij je gewone was in. Na het wassen je draagdoek uithangen en wachten tot ie droog is. Je kan hem als ie bijna droog is zelfs wel even lekker strijken, wordt deze gelijk wat zachter en soepeler van.

Bamboe/Katoen

Deze draagdoek mag in de wasmachine gewassen worden op maximaal 30 graden, liever niet centrifugeren. Strijken als ie bijna droog is kan prima. Let wel op de warmte van je strijkbout.

Bij voorkeur was ik de draagdoeken of draagzakken in de avond, kan ik ze in de nacht laten drogen en met een beetje mazzel in de ochtend gelijk weer gebruiken. Hoef ik de spullen niet droog te kijken 🙂

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media?

You cannot copy content of this page