draagjas aan doen

Je draagjas aan doen met je baby op de rug doe je zo!

Gastblog geschreven door Andrea van Mawaho, draagjassen expert

Je hebt geleerd om je baby op de rug te dragen, je kindje kan meer zien én je hebt iets meer bewegingsvrijheid, top! Maar als je naar buiten wil gaan moet ook die draagjas er nog overheen, hoe ga je dat doen dan?

Hoe werkt zo’n draagjas?

Een draagjas is multifunctioneel, je kunt hem vaak gebruiken als normale jas, zwangerschapsjas en draagjas voor op de buik en op de rug. Voor de zwangerschap en het dragen van je kindje zit er meestal een apart inzetstuk bij de jas. Het inzetstuk voor het dragen van je baby kun je (mits de jas ook een rits op de rug heeft zitten) aan de achterkant erin ritsen. Zo geeft de jas ruimte aan je kindje op de buik en uiteindelijk ook op de rug.

Een draagjas past over elk draagsysteem; een draagdoek, draagzak, half buckle het past allemaal. Dus ook als je je kindje op de rug gaat dragen!

Oefening baart kunst

Net als het dragen van je kindje in welk draagsysteem dan ook vergt een jas aan doen met een kindje op je rug wat oefening. Maar het mooie is, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt!

Hoe ouder je kindje wordt hoe makkelijker je de jas op de rug aan krijgt, je kunt je kindje dan aanwijzingen geven en ze zoeken zelf het gat op waar hun hoofd doorheen gaat ;).

Maar zover zijn we nog niet. Het aandoen van de jas op de rug kan op meerdere manieren, in deze blog lichten we er 2 uit.

De peuter methode

Je weet misschien wel hoe peuters geleerd krijgen om hun jas aan te trekken. Ze leggen de jas ondersteboven met de buitenkant op de grond, steken hun armen in de jas en zwieren zo de jas over het hoofd.

Dit kun je ook met een draagjas doen. Je pakt de jas achterstevoren vast, steekt je armen door de armsgaten en zwiert de jas over je hoofd aan en je probeert op die manier het gat voor het hoofd van je kindje op de juiste manier te mikken. Dit was vooral de methode die ik gebruikte bij mijn eerste dochter, ze was al wat ouder toen ik een draagjas begon te gebruiken. Het was wat makkelijker om hier wat instructies voor te geven.
Wil je zien hoe je dit doet, bekijk dit filmpje.

Omzwaaien

We geven het maar even een naam ;). Met mijn tweede dochter ben ik vanaf het begin een draagjas gaan gebruiken. Dus ook toen ze met een maand of 7 mijn rug op mocht ben ik gaan oefenen om de jas op een fijne manier voor mij maar ook voor haar aan te trekken. Sommige kindjes vinden het namelijk niet zo tof als er ineens iets over hun heen gelegd wordt en het wordt donker. Zo ook onze jongste, de peutermanier van hierboven was dus minder succesvol omdat ik net het gat niet goed kon mikken omdat ze veel kleiner was dan ik was gewend met rugdragen.

Bij de “omzwaai” methode pak ik met mijn handen het gat waar haar hoofdje doorheen moet vast en zwaai de jas om me heen naar achteren en ‘gooi’ gelijk het gat om haar hoofdje. Daarna steek ik mijn armen door de armsgaten. Hierdoor hoef je niet moeilijk te doen met het gat mikken. Mocht je kindje een mutsje dragen heb je met deze methode ook de minste kans dat deze afglijd. Wil je weten hoe je dit doet, bekijk dit filmpje.

Sommige draagjassen werken anders

Er zijn ook draagjassen waarbij je deze manier van aandoen helemaal niet nodig hebt. Hierbij kun je ze ook met rugdragen gewoon aandoen zoals een normale jas. Dit zijn bijvoorbeeld jassen waarbij de kraag los gehaald kan worden waardoor de opening groter wordt zoals de Wallaby van Wombat London. Of een jas waarbij er geen inzetstuk gebruikt wordt maar op een andere manier ruimte geeft aan je kindje zoals het draagvest Kaya van Fun2bemum, deze trek je gewoon over je kindje omhoog en je ritst hem aan de voorkant dicht. Het is dus een beetje afhankelijk van wat soort draagjas of draagvest je hebt welke methode het beste past.

Wees creatief

Deze methodes zijn natuurlijk niet gezet in steen, dit zijn mijn persoonlijke tips en methodes die ik in de loop der draag jaren heb opgedaan. Je kunt zelf ook experimenteren met het aandoen van je draagjas of draagvest, er is geen goed en geen fout ;). Het belangrijkste is dat het voor jullie werkt!

Extra tip!

Twijfel je wat je je baby aan moet trekken onder de draagjas? Denk dan aan wat jij aantrekt onder je jas. Gebruik je geen extra laagjes? Dan hoeft je baby die ook niet aan.

De regel is meestal (wel afhankelijk van hoe snel je baby het warm of koud heeft) een laagje meer dan jijzelf. De draagzak of draagdoek is al een extra laag, de draagdoek soms zelfs meerdere, dus een extra laagje onder de jas is niet nodig. Heb je een dunnere jas of draagvest en gebruik je die ook in de winter, dan kan een extra laagje voor jezelf wel fijn zijn, kijk naar je kindje of het voor hem/haar ook nodig is. Bedenk dat je baby tegen jou aan zit en meegeniet van jouw lichaamswarmte ;).

Liefs Andrea,
www.mawaho.nl 

Vond je deze blog waardevol? Wil je ‘m dan delen in jouw netwerk op sociale media? Heb je nog vragen neem dan contact met me op.

You cannot copy content of this page