Geschreven door Anouk Pross van Carried Away
Weinig dingen in ‘Draagland’ doen de gemoederen zo oplaaien als de vraag of je met een baby in een draagzak of draagdoek mag fietsen. Het is een eeuwig discussiepunt op allerlei sociale media en of je daarbij nu kiest voor een ergonomische of niet ergonomische variant van dragen, je kunt er donder op nagaan dat er mensen zijn die gelijk gaan roepen dat het niet mag. Dat de wet het verbiedt.
Ook de diverse blogs van collega’s wijzen allerhande kanten op en eigenlijk vindt iedereen wel het bewijs voor zijn of haar gelijk als je even gaat zoeken. En toch blijft het een vraag die ik zo vaak voorbij zie komen online en altijd stof doet opwaaien. Dus… Wat is nu eigenlijk feit en wat is mening?
Als we naar de wettekst gaan kijken die veel aangehaald wordt staat er dat een kindje op de fiets ‘voldoende ondersteuning moet hebben voor handen, rug en voeten’. Dat laatste stukje is waar de meeste mensen over vallen als het gaat om dragen op de fiets. Maar gaat dit wel op? Waarom heeft de wetgever dit opgenomen in de wet?
Na uitgebreid grasduinen in de Handelingen van de Tweede Kamer ben ik tot de conclusie gekomen dat dit echt puur en alleen is om te voorkomen dat een kindje met de voeten tussen de spaken komt. Heel realistisch is dat in een draagdoek of draagzak onmogelijk en gaat in die zin dit deel van de wet dus niet op. In het geval van handen en rug zou je zelfs kunnen opmerken dat de ondersteuning in de draagdoek of draagzak wellicht zelfs beter is dan in een stoeltje, maar dat terzijde.
Maar er komt hier nog iets anders om de hoek kijken, want gaat überhaupt dat hele wetsartikel wel op? De afgelopen jaren heb ik hier ruim honderd agenten over gesproken, juist omdat de discussie telkens terug komt en nooit hoorde ik dat het niet zou mogen. Sterker nog, zoals een agente vorig jaar laconiek maar wel gemeend opmerkte, een kindje zit in de draagdoek of draagzak helemaal niet op de fiets, maar op de persoon die draagt. Dat die vervolgens op de fiets zit, heeft daar voor de wet weinig tot niets mee te maken. In die zin, vervalt dus eigenlijk dat wetsartikel bij dragen op de fiets.
Betekent dat, dat we allemaal met ons kindje op de fiets moeten springen morgen? Niet als je mij vraagt. Allereerst heeft het sowieso te maken met hoe zeker je zelf op de fiets bent maar ook onder wat voor omstandigheden je moet fietsen. Ben je zelf niet zo’n held op twee wielen? Misschien wil je er dan helemaal niet voor kiezen om te gaan fietsen met je kindje, of dat nu in een draagdoek of een stoeltje is. En moet je elke keer langs een hele drukke weg zonder fietspad? Misschien is het dan ook niet de juiste keuze. Fietsen met je kindje moet altijd gaan om veiligheid, voor welke manier je ook kiest.
Daarnaast wil ik ook opmerken dat fietsen met een kindje ook niet altijd en zomaar kan. Met een kleine baby wil je namelijk niet zomaar op de fiets springen. Als een kindje nog geen hoofdbalans heeft bijvoorbeeld, zou ik zelfs sterk af willen raden, een kindje krijgt immers op de fiets grotere ‘klappen’ op de nek dan lopend. Bovendien wil ik ook als overweging meegeven of je kindje wel op jouw buik op de fiets ‘moet’ dienen als een soort bumper in het geval van een ‘noodrem’. Op je rug dragen kan om meerdere redenen (je kindje gaat ook in jouw richting mee op een hoger tempo) dus absoluut de voorkeur hebben…
Wettelijk mag het dus in Nederland, het is niet eens grijs gebied zoals wel eens opgemerkt wordt, er staat niets in de wet wat het niet toestaat. Het is alleen niet zo dat dragen op de fiets voor iedereen de perfecte oplossing is. Wat wel zeker is, is dat we elkaar er in ieder geval niet zo over in de haren hoeven te vliegen als je mij vraagt. Al is dat laatste dan weer mijn mening en geen feit…
Liefdevol Dragen & Draagtips over fietsen met je baby in een draagdoek of draagzak.
Conclusie van Dragen geeft Plezier wees wijs en als het niet hoeft doe het dan niet.
Wil je meer weten over dragen en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op.